Vitner mot Kristin - slipper straff

30-åringen risikerte seks års fengsel for grov vold. Tiltaleinnstillingen var klar, men saken ble overraskende henlagt. Først da var mannen villig til å vitne for politiet i trippeldrapssaken. Dette kan være første gang påtalemyndigheten i Norge henlegger en straffesak, mot at den siktede vitner i en annen sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne av trippeldrapet på Romerike har i flere måneder forsøkt å få den kriminelt belastede mannen til å avgi vitneforklaring, men han har bare fnyst av etterforskerne.

8. november i år henla statsadvokat Bjørn Rudjord en tiltalebeslutning mot mannen. Umiddelbart etter henleggelsen forklarte han seg. Han er nå et sentralt vitne mot Kristin Kirkemo.

Nektet avhør

Allerede i fjor sommer var 30-åringen interessant for politiet i Orderud-saken. Politiets overvåkingstjeneste ville avhøre mannen, etter attentatene mot Anne Orderud Paust og ektemannen Per Paust. Han nektet å la seg avhøre.

I vinter reiste 30-åringen og to kamerater fra Oslo til Mo i Rana-distriktet. En ung mann ble, ifølge tiltaleinnstillingen fra politiinspektør Olav Tofte Larsen ved Rana politidistrikt, grovt mishandlet.

Den unge mannen skulle angivelig ha forgrepet seg seksuelt på en ung jente - søsteren til en av 30-åringens kamerater.

- Jeg kan bekrefte at vi innstilte på tiltale - med en strafferamme på fengsel i inntil seks år, sier politiinspektør Olav Tofte Larsen, som hadde ansvaret for etterforskning.

Tofte Larsen er kjent med at tiltaleinnstillingen endte i en rekordrask henleggelse.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken. Forholdene er henlagt av en høyere påtalemyndighet, sier politiinspektør Olav Tofte Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Umiddelbart etter at politiet sendte saken videre til Statsadvokaten i Nordland, ble saken hentet av Statsadvokatene i Oslo.

På rekordtid ble tiltalespørsmålet behandlet av statsadvokat Bjørn Rudjord.

- Bevisets stilling

- Denne saken kom fra Nordland til oss med tre impliserte. Begrunnelsen for at vi overtok var at saken hadde tilknytning til Oslo, sier statsadvokat Bjørn Rudjord.

- Var du klar over at en av de tre mennene politiinspektør Olav Tofte Larsen hadde innstilt på tiltale var svært interessant for etterforskerne i Orderud-saken?

- Ja, jeg var kjent med det. Men jeg vurderte likevel på selvstendig grunnlag å henlegge saken for alle tre. Årsaken var bevisets stilling, sier Bjørn Rudjord.

- Er det ikke merkelig at du henlegger en sak hvor de tre voldsmennene risikerer seks års fengsel for grov vold under skjerpende omstendigheter?

- Jeg mente og mener det var rett å henlegge saken.

- Henla du saken etter press fra statsadvokaten som har ansvaret for Orderud-etterforskningen? Og er det ikke korrekt at den reelle grunnen til henleggelse var eneste måten å få den 30 år gamle mannen til å fortelle hva han vet om trippeldrapet?

- Orderud-saken vil jeg ikke kommentere. Saken ble henlagt fordi jeg mente det var riktig å henlegge den. Det var en vurdering jeg gjorde selvstendig, sier Bjørn Rudjord.

<B>SLUPPET FRI: En 30-åring slapp tiltale, hvor han risikerte seks års fengsel. Deretter forklarte han seg til politiet om Kristin Kirkemo og Orderud-saken.