Vitner mot Kristin - slipper straff

30-åringen risikerte seks års fengsel for grov vold. Tiltaleinnstillingen var klar, men saken ble overraskende henlagt. Først da var mannen villig til å vitne for politiet i trippeldrapssaken. Dette kan være første gang påtalemyndigheten i Norge henlegger en straffesak, mot at den siktede vitner i en annen sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etterforskerne av trippeldrapet på Romerike har i flere måneder forsøkt å få den kriminelt belastede mannen til å avgi vitneforklaring, men han har bare fnyst av etterforskerne.

8. november i år henla statsadvokat Bjørn Rudjord en tiltalebeslutning mot mannen. Umiddelbart etter henleggelsen forklarte han seg. Han er nå et sentralt vitne mot Kristin Kirkemo.

Nektet avhør

Allerede i fjor sommer var 30-åringen interessant for politiet i Orderud-saken. Politiets overvåkingstjeneste ville avhøre mannen, etter attentatene mot Anne Orderud Paust og ektemannen Per Paust. Han nektet å la seg avhøre.

I vinter reiste 30-åringen og to kamerater fra Oslo til Mo i Rana-distriktet. En ung mann ble, ifølge tiltaleinnstillingen fra politiinspektør Olav Tofte Larsen ved Rana politidistrikt, grovt mishandlet.

Den unge mannen skulle angivelig ha forgrepet seg seksuelt på en ung jente - søsteren til en av 30-åringens kamerater.

- Jeg kan bekrefte at vi innstilte på tiltale - med en strafferamme på fengsel i inntil seks år, sier politiinspektør Olav Tofte Larsen, som hadde ansvaret for etterforskning.

Tofte Larsen er kjent med at tiltaleinnstillingen endte i en rekordrask henleggelse.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken. Forholdene er henlagt av en høyere påtalemyndighet, sier politiinspektør Olav Tofte Larsen.

Umiddelbart etter at politiet sendte saken videre til Statsadvokaten i Nordland, ble saken hentet av Statsadvokatene i Oslo.

På rekordtid ble tiltalespørsmålet behandlet av statsadvokat Bjørn Rudjord.

- Bevisets stilling

- Denne saken kom fra Nordland til oss med tre impliserte. Begrunnelsen for at vi overtok var at saken hadde tilknytning til Oslo, sier statsadvokat Bjørn Rudjord.

- Var du klar over at en av de tre mennene politiinspektør Olav Tofte Larsen hadde innstilt på tiltale var svært interessant for etterforskerne i Orderud-saken?

- Ja, jeg var kjent med det. Men jeg vurderte likevel på selvstendig grunnlag å henlegge saken for alle tre. Årsaken var bevisets stilling, sier Bjørn Rudjord.

- Er det ikke merkelig at du henlegger en sak hvor de tre voldsmennene risikerer seks års fengsel for grov vold under skjerpende omstendigheter?

- Jeg mente og mener det var rett å henlegge saken.

- Henla du saken etter press fra statsadvokaten som har ansvaret for Orderud-etterforskningen? Og er det ikke korrekt at den reelle grunnen til henleggelse var eneste måten å få den 30 år gamle mannen til å fortelle hva han vet om trippeldrapet?

- Orderud-saken vil jeg ikke kommentere. Saken ble henlagt fordi jeg mente det var riktig å henlegge den. Det var en vurdering jeg gjorde selvstendig, sier Bjørn Rudjord.

<B>SLUPPET FRI: En 30-åring slapp tiltale, hvor han risikerte seks års fengsel. Deretter forklarte han seg til politiet om Kristin Kirkemo og Orderud-saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer