Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrettshøringene mot Trump:

Vitner mot Trump: «Narkohandel»

Russland-eksperten fra Nord-England skal vitne om det hennes tidligere sjef beskrev som en «narkohandel».

VITNET: Torsdag vitnet Russland-ekspert i Det hvite hus, Fiona Hills, for Kongressen. Foto: NTB Scanpix
VITNET: Torsdag vitnet Russland-ekspert i Det hvite hus, Fiona Hills, for Kongressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagen etter at USAs EU-ambassadør impliserte president Donald Trump i den angivelige utpressingen av Ukraina, skal datteren av en gruvearbeider vitne mot presidenten.

Britisk-amerikanske Fiona Hill var Det hvite hus' Russland-ekspert, og satt inntil i sommer i det nasjonale sikkerhetsrådet til USAs president Trump.

Nå ventes det at Hill vil gi det glatte lag til Trumps håndtering av utenrikspolitikken, særlig hvordan presidenten fikk sin personlige advokat - Rudy Giuliani - til å koordinere utenrikspolitisk skyggediplomati bak kulissene, skriver The Guardian.

Hill har allerede forklart seg til riksrettshøringene i Kongressen, men da bak lukkede dører. Derfor vet man allerede nå hva Hill kan tenkes å si.

Jobbet for Bolton

Men for å forstå hva hun kan og ikke kan si noe om, må man først vite litt mer om Hill.

Hun ble født i County Durham nordøst i England, og giftet seg med en amerikaner etter studietida ved prestisjeuniversitetet Harvard. Hill er Russland-ekspert, og har skrevet flere bøker om landet og om Russlands president Vladimir Putin.

På grunn av sin ekspertise ble hun hentet inn til USAs nasjonale sikkerhetsråd av daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.

Hun forble i stillingen tross McMasters avgang, og jobbet også under John Bolton, som tidligere i år fikk sparken eller valgte å si opp, avhengig av om du spør Bolton eller Trump.

Bolton har valgt å ikke adlyde stevningen, og vil ikke vitne. Derfor er Hills vitnemål viktig. Bolton var nemlig sikkerhetsrådgiver mens Trumps angivelige utpressing av Ukraina skal ha foregått.

«Narkohandel»

Hill har allerede forklart under ed at hennes tidligere sjef Bolton beskrev Trumps tilnærming og håndtering av Ukraina som en «narkohandel».

Hun har også tidligere forklart at Bolton ba henne varsle sjefadvokaten ved det nasjonale sikkerhetsrådet om hvordan USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, Trump-advokat Giuliani og Det hvite hus' stabssjef Mick Mulvaney håndterte Ukraina-saken.

«Jeg er ikke del av denne narkohandelen Sondland og Mulvaney koker i hop», sa Bolton til Hill, ifølge hennes vitnemål, som New York Times rapporterte i oktober.

Det skal ikke ha vært den eneste ufordelaktige vurderingen Bolton ga innsatsen til Giuliani og co., ifølge Hills vitnemål.

Bolton skal nemlig ha beskrevet Giuliani som en «håndgranat som kommer til å sprenge alle».

Hill gikk av bare dager før den nå infamøse samtalen mellom Trump og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, hvor Trump ba Zelenskyj om å etterforske Biden-familiens forretninger og opptreden i Ukraina.

Joe Biden er tidligere visepresident og favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat.

Anklaget for korrupsjon

Demokratene i Kongressen mener Trump har misbrukt presidentembetet til personlig politisk vinning. De mener han holdt tilbake om lag 3,6 milliarder kroner i militærstøtte til Ukraina for å få den ukrainske presidenten til å etterforske Biden-familien i Ukraina.

Sønnen til Joe Biden, Hunter Biden, hadde over lengre tid et styreverv i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som er blitt anklaget for korrupsjon. Det er likevel ikke dokumentert at verken Hunter Biden gjorde noe galt mens han satt i styret til gasselskapet.

HØYDEPUNKT: Det ble naturlig nok flere stikk mot Donald Trump under den femte demokratiske debatten som ble holdt i Atlanta. Video: CNN Vis mer

I går nådde høringene et foreløpig klimaks da USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland, forklarte seg til Kongressen.

Han er av den oppfatning at Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina for å presse fram en etterforskning av Biden-familien, og at viktige personer i Trumps administrasjon visste hva presidenten gjorde.

- De visste hva vi gjorde og hvorfor. Alle var innforstått med opplegget, sa ambassadøren.

To vitner

Den andre som skal forklare seg i dag, er David Holmes. Han er politisk rådgiver ved den amerikanske ambassaden i Kiev.

Holmes har i en lukket høring tidligere forklart at han under en lunsj med EU-ambassadør Gordon Sondland i sommer hørte USAs president Donald Trump i en telefonsamtale spørre ambassadøren om etterforskningen han ønsket fra Ukrainas president.

Ifølge Holmes svarte Sondland: «Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil gjøre alt du ber ham om».

- Samtalen var så oppsiktsvekkende at jeg husker den godt, har Holmes uttalt.

- Ulikt noe annet

Holmes er den øverste politiske rådgiveren ved USAs ambassade i Ukraina. Han er ikke politisk utnevnt, og har helt siden endte studier vært i utenrikstjenesten til det amerikanske utenriksdepartementet.

Han gikk hardt ut mot hvordan Trumps personlige advokat Rudy Giuliani har gjennomført en form for skyggediplomati overfor Ukraina, for å få ukrainske myndigheter til å etterforske Biden-familien.

Som et ledd i dette knyttet Holmes Giulianis kontroversielle utenriksvirksomhet til de mange angrepene på USAs daværende ambassadør til Ukraina Marie Yovanovitch.

Yovanovitch ble kalt tilbake til USA tidligere i år etter en rekke anklager ble rettet mot henne i amerikansk og utenlandsk presse. Disse anklagene var «helt grunnløse», sa Holmes, og antydet at de til dels var orkestrert av Giuliani.

Også amerikansk UD har gått ut og sagt anklagene mot henne ikke har rot i virkeligheten.

- Yovanovitch ble bombardert av grunnløse anklager. Det er ulikt noe annet jeg har sett i løpet av min karriere, sa Holmes i sitt innledningsforedrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media