- Vitner om dårlig politisk gangsyn og teft

Arne Johanessen i Politiets fellesforbund får støtte fra Høyre, Senterpartiet og FrP. Håper regjeringen snur i hijab-saken.

ØNSKER REKRUTTERING: Politiet i London tillot muslimske kvinner å bære hijab. Årsaken var ønsket om bredere rekruttering. Foto: EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/SCANPIX
ØNSKER REKRUTTERING: Politiet i London tillot muslimske kvinner å bære hijab. Årsaken var ønsket om bredere rekruttering. Foto: EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Arne Johanessen i Politiets fellesforbund er glad for støtten fra Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet i debatten om politi-hijab.

- Jeg er veldig glad for at flere kaster seg på denne debatten. Det er en viktig og prinsipiell debatt som vi burde hatt i forkant av, ikke etter at innstillingen var ferdig utarbeidet, sier Johanessen til Dagbladet.no.

En uke etter at regjeringen måtte trekke tilbake forslaget til ny blasfemi-paragraf, håper Johanessen at regjeringen på nytt vil snu.

Politisk støtte
Onsdag i forrige uke sa Politidirektoratet i sin innstilling til Justisdepartementet ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen. Både KrF og Venstre, i tillegg til regjeringspartiene Arbeiderpartiet og SV, har stilt seg positive til forslaget.

I dagens utgave av VG sier Senterpartiet-topp Ola Borten Moe et klart og tydelig nei til bruk av hijab i politiet.

HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX
HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX Vis mer

- En hijab er å betrakte som et religiøst og politisk symbol. Slike symboler hører ikke hjemme i en uniform, sier Borten Moe.

Han mener bruk av religiøse symboler kan gå utover politiets legitimitet og evne til å tjene fellesskapet og rettsstaten.

Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker er enig i at det blir feil å la muslimske kvinner i politiet å bære hijab. Aspaker sier hun ikke vil at politiet skal bli en slagmark for religioner.

- Og hva er det neste? Muslimer har ikke tradisjoner eller symboler som er mer verd å ta vare på enn andre religioner. Har man sett på mulighetene for at dette kan skape presidens, spør hun.

Fremskrittspartiet varsler at de i morgen vil legge fram forslag om å forby hijab som del av politiuniformen.

HIJAB-NEI: Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker er imot hijab-forslaget.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
HIJAB-NEI: Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker er imot hijab-forslaget. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX Vis mer

Lite politisk gangsyn
Politiets fellesforbund har hele tiden vært imot Politidirektoratets innstilling. De mener forslaget burde vært ute på høring før det ble konkludert fra Politidirektoratets side.

- Det har vært en lukket prosess. Her har det ikke vært noen høring eller innhenting av synspunkter fra interesseorganisasjoner eller andre, sier leder Arne Johanessen til Dagbladet.no.

- Det vitner om dårlig politisk gangsyn og teft. Dette handler ikke bare om politiets internreglement, men om et viktig verdispørsmål, sier han.

- Hvorfor mener dere det er feil å bære hijab til politiuniform?

- Vi i politiet skal behandle alle grupper, vi må nå inn i alle miljøer og vi må ha tillit i alle miljøer. Vi kan ikke ha en type politi som bare jobber i et spesielt miljø, og en annen type politi som jobber i andre miljø, sier Johanessen.

TILDEKKING: Justisminister Knut Storberget vil helst snakke om tildekking av hår, ikke hijab i politiet. Foto: Knut Falch / SCANPIX
TILDEKKING: Justisminister Knut Storberget vil helst snakke om tildekking av hår, ikke hijab i politiet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Nå håper han at regjeringen og justisminister Knut Storberget vil snu i saken. Politidirektoratet skal nå utarbeide et forslag til hvordan politi-hijaben skal se ut. Deretter skal saken debatteres i Stortinget, ifølge justisministeren, som insisterer på å bruke betegnelsen «tildekking av hår», skriver VG.

- Det er aldri for sent å snu. Spesielt ikke når man ikke har lyttet til viktige innvendinger i forkant, sier Johanessen til Dagbladet.no.

GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer