- Vitner om total mangel på respekt for Stortinget

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) nekter å tro at Høyre har fremmet «leke-forslag» for Stortinget.

KAN KNAPT TRO SINE EGNE ØRER: Landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum nekter å tro at Høyre virkelig har fremmet «leke-forslag» for Stortinget seks måneder før valget.
KAN KNAPT TRO SINE EGNE ØRER: Landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum nekter å tro at Høyre virkelig har fremmet «leke-forslag» for Stortinget seks måneder før valget.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg klarer nesten ikke å tro at Høyre mener det.

Det sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om uttalelsene til Høyre-politiker Lars Myraune, som i et intervju med Dagbladet forklarer at man ikke kan ta noen eksakte summer i Høyres alternative statsbudsjett bokstavelig.

Det ville være umulig, mener han, å gjennomføre kutt på 1,5 milliarder i landbruksstøtten over ett år - selv om dette framgår av Høyres eget budsjettforslag

- Når du sitter i opposisjon, har du ikke et finansdepartement som gir deg alle innspill og detaljer. Så et alternativt budsjett er en cirka-sak, det er å markere en retning, sier Myraune, som er tidligere leder av Nord-Trøndelag Høyre i tillegg til å sitte på Stortinget.
      
- Total mangel på respekt Landbruksministeren kan knapt tro sine egne ører. Han minner om at de alternative statsbudsjettene blir fremmet og stemt over i Stortinget. Derfor mener han saken handler om respekt for nasjonalforsamlingen, uavhengig av dagens politiske styrkeforhold.     
 
- Jeg har vanskelig for å tro at Høyre, et parti med regjeringsambisjoner, har fremmet «leke-forslag» for landets nasjonalforsamling seks måneder før et stortingsvalg. Det vitner i så fall om en total mangel på respekt for Stortinget, sier han til Dagbladet.

- Men budsjettforslagene blir jo også stemt over. Hadde det fått flertall i desember, hadde Høyres budsjett blitt virkelighet i januar, fortsetter han.
    
- Desperat Det var Trønder-Avisa som først skrev at Myraune kom med det  oppsiktsvekkende svaret da han gjentatte ganger ble utfordret på Høyres innlagte kutt på 1,5 milliarder kroner i overføringene til landbruket. Det skjedde da han møtte landbruksministeren  til debatt på Skogn i  Nord-Trøndelag mandag.

- Vi har aldri forsøkt å kutte alle virkemidlene. Jeg vil tro landbruksministeren er klar over at når du sitter i regjering, vet du at forslag til budsjett aldri vil gå gjennom. Da er budsjettframleggene å markere en retning. 1,5 milliard ville ikke vært mulig å ta på ett år, sa Myraune ifølge avisa.

Selv om Lars Myraune overfor Dagbladet understreker at han står på sitt, velger landbruksministeren å ta uttalelsene til inntekt for at Høyre-politikeren erkjenner at partiets landbrukspolitikk er dårlig. 

- Jeg tror ikke Høyre egentlig mener dette. Lars Myraune skjønner godt at det å kutte over 10 prosent av jordbruksoppgjøret er dårlig politikk, særlig i et landbruksfylke som Nord-Trøndelag. Derfor ble han desperat i debatten, sier han.   

 

- Men om Høyre virkelig har foreslått så store kutt for moro skyld, vitner det om en total mangel på respekt for en viktig og tung næring. Det har de ikke gjort for noen andre næringer, legger han til.