Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitner så det ulmet i blokka. Minutter seinere var det et inferno: - Uvanlig, sier ekspert

Like før klokka 01.00 i natt var de første brannbilene på stedet. Minutter seinere var nesten hele bygget oppslukt av flammer.

STERKE SCENER: I natt ble flere beboere i høyblokka observert ved vinduene sine. Her vifter blant annet en person med en hvit håndduk. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannen i London-blokka Grenfell Tower spredte seg unormalt raskt, mener beboere og vitner som har uttalt seg til britisk presse.

Klokka 00.54 var de første brannbilene på stedet i Kensington etter å ha fått melding om at det var brann i bygget. Minutter seinere var nesten hele bygget oppslukt av flammer. Til og med fasaden sto i brann.

Det får brannsikkerhetseksperter til å stusse.

- Det er uvanlig å se en brann som sprer seg i så stort omfang som denne brannen i London, sier Vegard Ervik Olsen, leder for Rådgivende Ingeniørers Forenings ekspertgruppe for brannsikkerhet, til NTB.

- Herregud, det spredte seg så raskt

Ulike vitnebeskrivelser gir noe ulike svar på nøyaktig hvor raskt brannen spredte seg.

- Jeg har aldri sett noe som ligner. Flammene minnet meg om 9/11. Det så ut som om brannen begynte i noen av de øverste etasjene. Herregud, det spredte seg så raskt. I løpet av en halvtime var bygningen overtent, sier 45 år gamle Muna Ali til The Guardian.

- Politiet, ambulansene og politiet kunne ikke gjøre noe. De kom seg ikke inn og fortalte dem (folk i vinduer som skrek etter hjelp) at de måtte bli der de var, og vente på hjelp, men brannen eskalerte for fort og brannvesenet kunne ikke gå inn igjen. I løpet av de neste 15 minuttene gikk hele blokka oppi flammer, og det var fremdeles folk som skrek etter hjelp fra vinduene, sier et vitne som heter Tamara til BBC.

REDNINGSMANNSKAPET: Under en ny pressekonferanse like før klokka 11.00 ble brannsjefen, Dany Cotton, spurt om hvor mange som kan ha blitt tatt av flammene: - Vi har absolutt ingen anelse, sa hun. Video: AP Vis mer

- Flere bygningsmessige feil

Uansett gir brannen raske spredning grunn til å stille spørsmål ved byggematerialene og utføringen av byggearbeidet. Det er nemlig ikke mer enn et år siden at den 24 etasjers høye boligblokka med 120 leiligheter ble renovert for over 100 millioner kroner.

- Når man ser så voldsom spredning i byggets fasade, så kan man lure på hvilke type materialer som er brukt. Når det også brenner i så stort omfang innvendig, så kan man også lure på hvordan brannskiller inne i bygget er utført, sier Olsen videre til NTB.

Vitner forteller også at brannalarmen ikke har fungert.

- Her er det nok flere bygningsmessige feil og uheldige forhold som har inntruffet samtidig, og som har hatt katastrofalt utfall, sier Olsen, som understreker at dette er spekulasjoner.

BEKREFTER DØDE: - I mine 29 år som brannkonstabel har jeg aldri sett noe lignende, sier Dany Cotton, brannsjefen i London. Hun bekreftet at flere er døde, men kunne ikke spesifisere hvor mange. Video: AP Vis mer

- Sjokkerte

Det var entreprenørselskapet Rydon som i 2016 ferdigstilte renoveringen av Grenfell Tower. På sine nettsider har de lagt ut en uttalelse.

- Vi er sjokkerte over katastrofale brannen i Grenfell Tower. Våre umiddelbare tanker er med dem som har blitt påvirket av denne hendelsen, deres familier, slektninger og venner.

Rydon fastholder at alt arbeidet de utførte ble gjort i tråd med gjeldende regelverk og standarder, det gjelder også kravene til brannsikkerhet. De skriver videre at de vil samarbeide med rette myndigheter hvis de blir bedt om det.

Det faktum at selve bygningsfasaden også brant har fått britisk presse til å spekulere i om kledningen på boligblokka har spilt en rolle.

Å bytte kledning på blokka var en av jobbene Rydon hadde ansvaret for - og gjorde - under renoveringen. Det ble entreprenørselskapets direktør, Andrew Goldman, presset på av Piers Morgan under et intervju på Good Morning Britain i morges.

- Vi vet ikke om det er noen direkte sammenheng mellom brannen og kledningen. Det er forskjellige type kledning og jeg kjenner ikke de nøyaktige spesifikasjonene. Det er en fryktelig tragedie og vi ønsker å komme til bunns i dette så raskt som mulig, sa direktøren.

SAVNET: London-ordfører Sadiq Khan møter pressen etter storbrannen i London. - Mange er ikke gjort rede for, sier ordføreren. Video: AP Vis mer

- Farlige boforhold

En beboergruppe i blokka har gjentatte ganger advart om brannfare i bygget. Grenfell Action Group hevder en stobrann i bygget så vidt ble avverget etter et strømbrudd i 2013.

Ifølge gruppa ignorerte huseierne, som er bydelen Kensington og Chelsea, advarslene. De hevder også den lokale huseierorganisasjonen (KCTMO) som driver de kommunale hjemmene, også ignorerte advarslene.

«Det er en fryktelig skremmende tanke, men Grenfel Action Group tror innstendig bare en katastrofe vil avdekke huseiernes og KCTMOs inkompetanse, og føre til en slutt på de farlige boforholdene og forsømmelsene av leieboernes helse og sikkerhet» skrev gruppa i en bloggpost i november i fjor.

Alle de 120 leilighetene i blokka er sosialboliger.

FLAMMEKAOS: Klokka 1.16 fikk politiet i London melding om en stor brann i en 27-etasjers høyblokk. Flere personer skal være innesperret. Vitner forteller om dramatiske scener. Video: AP / CNN Vis mer
Hele Norges coronakart