MISTENKT: Politiet mener de to mennene i videoen deltok i kidnappingen. Foto: Politiet
MISTENKT: Politiet mener de to mennene i videoen deltok i kidnappingen. Foto: PolitietVis mer

Vitner så mann bli bortført. - Noen er så redde at de ikke tør fortelle hva de er blitt utsatt for

En septembermorgen i 2016 ble en mann kidnappet rett foran flere småbarnsfamilier. Hvem som var offer for kidnappingen er fortsatt uvisst.

- Det finnes folk i den kriminelle underverden som ikke ønsker at saker skal komme fram i lyset. Uten en fornærmet er det ikke lett å finne en gjerningsmann, sier forfatter Ståle Økland.

Økland har gjennom et år fulgt politiets arbeid mot det kriminelle gjengmiljøet Young Bloods.

TIPS: KJENNER DU DEM IGJEN? Oslo politidistrikt offentliggjorde en video i forbindelse med kidnappingen i Ljan i Oslo 29. september. Video: Politiet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

I boka «Operasjon Gamma Jakten på Norges farligste kriminelle miljø», som slippes torsdag, beskriver han blant annet kidnappingene som politiet setter i sammenheng med den kriminelle gjengen.

Politiet har fortalt Økland om de groveste kidnappingene de mener Young Bloods står bak.

En av disse skjedde 29. september 2016 foran flere sjokkerte vitner. På en parkeringsplass i Herregårdsveien på Ljan, like nord for Holmlia, ble en person brutalt presset inn i en bil av to gjerningsmenn som hadde finlandshette. Kidnappingen skjedde rett foran øynene på foreldre og barn på vei til barnehagen i nærheten.

Forsvinningssak uten offer

«Denne hendelsen er spesiell fordi det ikke finnes en fornærmet i saken. Politiet vet ikke hvem den fornærmede er eller hva som skjedde med ham. Ingen personer ble meldt savnet dagen da hendelsen skjedde, og ingen ble savnet etterpå», skriver Økland i boka.

Et dashbordkamera inne i en Tesla hadde filmet deler av hendelsen. På videoen ser man flere biler som frekventerte stedet i timene før kidnappingen og også en sølvgrå Toyota Yaris. Flere personer gikk rundt i området med hansker. Noen av dem ble gjenkjent av politiet.

Politiet søkte etter folk som var i konflikt med Young Bloods og delte overvåkningsvideoen med mediene. Politiet oppfordret også den fornærmede om å melde seg om han fortsatt var i live, men hørte ingenting.

Henlagt

Frank Jensen, politiadvokat ved Oslo politidistrikt, opplyser til Dagbladet at saken ble henlagt grunnet bevisets stilling 7. september i år.

Politiet har mistenkt til sammen sju personer i saken. Flere av disse ble pågrepet og varetektsfengslet.

- For seks av personene ble saken henlagt etter bevisets stilling. En sjuende person ble tidlig sjekket ut av saken, sier Jensen.

- Enkelte av de involverte i saken hadde en historikk knyttet til kidnappinger. Det var på dette tidspunktet at satsingen mot gjengkriminelle ble aktuell. Informasjon i forbindelse med denne saken hadde betydning for arbeidet som gjøres i dag, sier Jensen.

- Svært betenkelig

- Hvor vanlig er det med kidnappinger hvor man ikke vet hvem som er offer?

- Det er veldig sjeldent. Det tyder på at noen er så redde at de ikke tør fortelle hva de er blitt utsatt for. Det er veldig betenkelig at ingen tør å stå fram. Det sier noe om tilliten til vårt system, sier Jensen.

Store ressurser ble satt inn i den innledende etterforskningen. Politiet kunne ikke utelukke at liv kunne gå tapt.

Jensen understreker at meldingen om kidnappingen var alvorlig, men at resultater fra politiets etterforskning utelukker at den kidnappede ble drept.

- Vi tror i dag at dette var en episode som var over på mindre enn et døgn, sier Jensen.