Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengselsdrapet:

Vitner så siktede med en blodig stikkgjenstand mens han sto over den drepte

Den drapsdømte innsatte som er siktet for drapet på en medfange, ble varetektsfengslet i fire uker i dag.

DREPT: En innsatt ble drept etter å ha blitt angrepet med det som skal ha vært et stikkvåpen i  Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud lørdag. En medinnsatt er siktet for drapet. Foto: NTB scanpix
DREPT: En innsatt ble drept etter å ha blitt angrepet med det som skal ha vært et stikkvåpen i Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud lørdag. En medinnsatt er siktet for drapet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den drapsdømte innsatte som er siktet for drapet på en overgrepsdømt medfange, ble etter drapet lørdag observert med en «blodig stikkgjenstand», ifølge vitneforklaringer.

Det går fram av rettsdokumentene fra dagens fengslingsmøte i Ringerike tingrett.

Videre heter det at vitneforklaringer politiet har hentet inn, beskriver at den siktede innsatte sto over sin drepte medfange, som lå blødende på gulvet. Bakgrunnen for drapet er ikke kjent.

Siktede tok ikke stilling til skyldspørsmålet i retten.

To uker i isolasjon

Den 55 år gamle siktede innsatte ble framstilt for varetektsfengsling i formiddag. Han var selv ikke tilstede i retten da Ringerike tingrett avsa sin kjennelse.

Den sa at 55-åringen kan holdes i varetektsfengsel i fire uker, fram til 28 mars. Han kan også holdes i fullstendig isolasjon i to uker.

I tillegg undergis 55-åringen brev- og besøksforbud, samt et forbud mot aviser og kringkasting i hele fengslingsperioden. Den siktede samtykket selv til politiets begjæring om varetektsfengsling. Han samtykket imidlertid ikke til medieforbudet, fordi han ville se på TV, ifølge kjennelsen.

Han uttrykte heller ingen ønsker om å uttale seg under fengslingsmøte, og gjorde heller ikke det.

55-åringen soner en dom for overlagt drap, og ble seinest på torsdag i forrige uke, idømt 90 dager fengsel for «uprovosert vold» mot en fengselsbetjent i Ringerike fengsel.

Etter lørdagens drap ble 55-åringen flyttet til Drammen fengsel. Etter fengslingsmøte i dag, ble han overført til Ila fengsel, ifølge hans forsvarer, Tore Ihlebæk.

Voldtok gutt

Mannen som ble drept i Ringerike fengsel i helgen, har siden 80-tallet blitt domfelt 20 ganger. Sju av dommene omhandler seksuell omgang med mindreårige, viser dommer Dagbladet har fått tilgang til, tidligere omtalte av Aftenposten.

Det kanskje mest alvorlige overgrepstilfellet skjedde i 1992, da den avdøde mannen voldtok en dansk gutt med utviklingshemming om bord Stena Saga.

I tillegg var han straffedømt for en rekke tyverier, brudd på vegtrafikkloven og økonomiske forhold. Gjennom 30 år som overgriper brukte han i alt sju forskjellige navn.

- Følte seg truet og presset

Mannen fryktet for egen sikkerhet som innsatt i Ringerike fengsel. Siden mai i fjor har han sittet i varetekt, siktet i en sak som gjelder overgrep mot over 30 mindreårige. En tiltale har vært nært forestående i saken mot mannen i slutten av 50-åra.

- Han sa til meg flere ganger at han følte seg truet, presset og trakassert i fengsel. Det var ikke noen spesielle som han kunne utpeke. Det han fryktet lenge var at han ville bli oppdaget at han var siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige, sier advokat John Arild Aasen, som har forsvart den drepte mannen i en rekke saker i drøye 25 år.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!