Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitner skremmes vekk fra rettssalen

Stadig oftere opplever politiet at vitner vegrer seg for å gi forklaring, av frykt for trusler og represalier. Ofte er vitnene redde helt uten grunn, mener politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et økende problem, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved volds- og vinningsseksjonen i Oslo-politiet.

- Det er blitt en aksept i samfunnet for at det er farlig å være vitne. Det er en svært uheldig utvikling, mener Larsen.

Politiet i Oslo misliker utviklingen sterkt. Anonyme tips og opplysninger fra ukjente strekker ikke til for å oppklare kriminalsaker. Politiet er avhengig av å kunne føre vitner i retten. Uten vitner kan påtalemyndigheten risikere å måtte henlegge alvorlige kriminalsaker som de ellers ville ha oppklart.

- Vi oppfordrer folk sterkt til å vitne. Det er vår oppgave å beskytte dem etterpå, sier politiinspektør Gunnar Larsen.

Vet ikke hvorfor

Både Gunnar Larsen og politiavdelingssjef Tore Røkke opplever stadig oftere vitner som vegrer seg for å la seg avhøre og seinere vitne i retten. Omtale av kriminalsaker i media har skapt et inntrykk hos mange av dem om at det er farlig å forklare seg overfor politiet.

- Dette opplever vi ofte i grove vinningssaker. Vitnene kan ikke konkretisere frykten sin, men begrunner sin holdning med at det er en oppfatning de har. De er redde, sier politiavdelingssjef Tore Røkke.

Han understreker at politiet nesten aldri har opplevd at personer som helt tilfeldig kommer inn i en sak som vitne, er blitt utsatt for represalier av siktede og tiltalte i saken.

MC-bander

Oslo-politiet innrømmer at trusler overfor vitner forekommer i spesielle saker som omhandler gjengkriminalitet, MC-kriminalitet og torpedovirksomhet. De som trues i slike saker er sjelden tilfeldige vitner. Det dreier seg om personer som står nærmere de siktede.

De som trues er familiemedlemmer eller venner av de siktede, eller de er tidligere medlemmer av gjenger eller kriminelle miljøer.

Spesielt MC-bandene har vist at de kan true vitner til taushet, og er i stand til å gjøre alvor av truslene, mener politiet. Det har hindret politiet i etterforskningen av en rekke saker mot de kriminelle MC-klubbene.

- Men politiet kan og vil beskytte vitner, understreker Gunnar Larsen.

Ble fengslet

Oslo-politiet kommer til å slå beinhardt ned på alle forsøk på å bringe vitner til taushet. Under etterforskningen av en legemsbeskadigelse med døden til følge på Romsås i Oslo i desember i fjor, er flere vitner blitt truet.

Da politiet fikk kjennskap til truslene, ble tre personer pågrepet og varetektsfengslet. De er nå siktet for trusler og forsøk på påvirkning av vitner.

- Dette ser vi veldig alvorlig på, sier politiinspektør Gunnar Larsen.