Vitnet i sak mot staten

Norske hytteeiere i Sverige har gått til sak mot staten som følge av karantenereglene. Både helseminister Høie, helsedirektør Guldvog og FHI-direktør Stoltenberg har vitnet i ankesaken, som går for Borgarting lagmannsrett.

VITNET: Helsedirektør Bjørn Guldvog vitnet i saken hvor hytteeiere har saksøkt staten som følge av karantenereglene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VITNET: Helsedirektør Bjørn Guldvog vitnet i saken hvor hytteeiere har saksøkt staten som følge av karantenereglene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka har både helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i FHI vitnet i ankesaken som omhandler norske hytteeiere i Sverige sitt søksmål mot staten.

Hytteeierne fikk medhold i Oslo tingrett, hvor domstolen konkluderte med at vilkårene for karanteneplikt er ugyldige. Staten anket dommen, og ankesaken går denne uka for Borgarting lagmannsrett.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Importsmitte

Innledningsvis i helsedirektør Guldvogs vitnemål, gikk retten gjennom flere anbefalinger og analyser fra Helsedirektoratet, som helsedirektøren ble bedt om å kommentere og redegjøre for.

Guldvog ble også spurt om hvordan de vurderer risikoen for importsmitte i dag.

- Det er dessverre stor risiko for importsmitte i den situasjonen som vi er i. Det er mange nye virusvarianter som er mer smittsomme i Norge. Nå har vi den engelske varianten, men nye varianter kan også komme, som for eksempel den indiske, sørafrikanske eller brasilianske. Derfor er det fremdeles viktig for oss å ha et vern mot importsmitte, forklarte Guldvog og fortsatte:

- Der hvor det er stor forskjell på smittesituasjonen i et land og et annet, så vil trafikken mellom disse landene skape utfordringer. Det er fremdeles nødvendig for oss å være svært opptatt av importsmitte.

TABBE: NRK innrømmer at de la fram feil tall i forbindelse med innleggelsesraten til norsk-pakistanere under coronapandemien. Bilder fra NRK Vis mer

Vurderinger

Et argument for hytteeierne er at mange hytter er plassert i områder med lav befolkningstetthet, og at det kan påvirke smitterisikoen. Guldvog ble spurt om Helsedirektoratet tok med befolkningstetthet i sine beregninger om risiko.

- Nei, det er riktig at et alternativ til den måten som vi beregnet risiko på, er å ta utgangspunkt i byer i stedet for fylker for eksempel. Da ville man ha sett at risikoen er vesentlig høyere i Oslo enn i områder i Viken og Østfold. Det vil for eksempel være større risiko i Göteborg enn i mange andre kommuner i Sverige.

- Men samtidig har vi sagt at det er umulig å følge smitteutviklingen på kommunalt nivå. Derfor ble det valgt et system hvor det ble gjort vurderinger på fylkesnivå.

VAKSINERING: FHI om vaksinefordelingen Vis mer

Forståelse

Guldvog uttrykte også forståelse for saksøkernes frustrasjon.

- Jeg har ikke problemer med å forstå frustrasjonen og at det kan være vanskelig å forstå. Jeg tror at det er slik at man kan oppleve at man kan overholde reglene på en god måte, og derfor kan tenke at det er unødvendig med inngripende tiltak overfor dem, ettersom man tenker at det kan gå bra.

Hytteeierne mener at vedtaket om karanteneplikt etter overnatting på hytte i Sverige er ugyldig fattet i strid med både menneskerettighetene og EØS-avtalen.

Krav

Mandag vitnet helseminister Høie i ankesaken, mens FHI-direktør Stoltenberg avga sitt vitnemål tirsdag formiddag.

Det er over 12 400 nordmenn som eier hytte i Sverige. Talsperson for hytteeierne, Einar Rudaa, uttalte mandag til Dagbladet at de krever fullt unntak fra karanteneplikten.

- Kravet er å slippe karantene helt, slik vi vant fram med i tingretten. Subsidiært ber hytteeierne om å få være på landstedet i Sverige i 72 timer - tre døgn - uten karanteneplikt hjem igjen, sa Rudaa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer