Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitnet om 12 år gamle incestopplevelser

En 17 år gammel jente vitnet i lagmannsretten i dag om seksuelle overgrep hun skal ha blitt utsatt for som femåring fra sin far, morfar og onkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun har i dag en klar formening om at hun ble utsatt for overgrep fra alle de tre tiltalte, sier jentas bistandsadvokat Venil Katharina Thiis til NTB.

De tiltalte i saken er jentas far, morfar og onkel. Faren og morfaren ble dømt til seks års fengsel da lagmannsretten behandlet denne straffesaken første gang, i 1992. Onkelen fikk ett år og fire måneder.

Både de tiltalte og pressen ble utestengt fra rettssalen da jenta torsdag forklarte seg som vitne. Advokat Thiis ville etter rettsmøtet ikke referere detaljer fra jentas vitneforklaring. Men bistandsadvokaten gir en generell sammenfatning av forklaringen, og sier at jenta husker «bruddstykker» og «enkelte bilder».

Enkelte detaljer

Tiltalen mot de tre mennene omfatter blant annet samleie. Faren og morfaren - men ikke onkelen - ble i 1992 dømt også for å ha samleie med den fem år gamle jenta.

- Husker hun detaljer om det hun ble utsatt for?

- Hun husker enkelte detaljer, sier Venil Katharina Thiis til NTB.

- Husker hun også samleier?

- Jeg synes ikke det er riktig å være så detaljert, sier bistandsadvokaten.

Hard belastning

Advokat Thiis opplyser at jenta gjennomførte vitneprovet uten noen form for sammenbrudd underveis.

- Men å bli spurt ut en hel dag i retten, er ytterligere en hard belastning for ei jente som har opplevd altfor mye vanskelig i sitt liv, sier Thiis.

Hun opplyser at dette var første gang jenta ble konfrontert med det hun som femåring fortalte i dommeravhør.

Mer beskjedent

Advokat Christian Wiig, som er forsvarer for jentas onkel, har også gitt NTB enkelte opplysninger fra det lukkede rettsmøtet. Han er opptatt av å få fram at det jenta fortalte om onkelens seksuelle overgrep, «i omfang og art er langt mer beskjedent» enn det som står i tiltalebeslutningen.

Ifølge advokat Wiig svarte jenta nei på spørsmål om hun husket at onkelen hadde hatt samleie og oralsex med henne. Men hun forklarte at onkelen hadde utført andre, mindre alvorlige, seksuelle handlinger opplyser advokat Wiig.

Kritiserer lukking

Christian Wiig uttaler seg ellers sterkt kritisk til at retten etterkom kravet om å gjennomføre dette vitneavhøret for lukkede dører.

- Det er svært betenkelig at mediene blir kastet ut fra rettslokalet. Dette kan danne presedens for senere anledninger. Vi får et mer lukket samfunn hvis vi risikerer at rettsforhandlinger i framtiden foregår i det lukkede rom, sier Christian Wiig.

(NTB-Skjalg Fremo)

Hele Norges coronakart