<strong>I SAKSA:</strong> På tross av flere spektakulære fengselsflukter og driften av verdens største narkokartell med jernhånd, fikk myndighetene til slutt tak i narkobaronen. Joaquin «El Chapo» Guzman. Vitner har under etterforskningen kommet med grove anklager om overgrep. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/NTB Scanpix
I SAKSA: På tross av flere spektakulære fengselsflukter og driften av verdens største narkokartell med jernhånd, fikk myndighetene til slutt tak i narkobaronen. Joaquin «El Chapo» Guzman. Vitner har under etterforskningen kommet med grove anklager om overgrep. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/NTB Scanpix Vis mer

Vitnet om narkobaronens overgrep: - Han kalte dem vitaminer

Grove anklager om neddoping og overgrep mot Joaquin «El Chapo» Guzman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I morgen begynner juryen i saken mot narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman sin rådslagning etter en over tre måneders rettssak.

Rettssaken mot en av verdens farligste menn har avslørt en absurd livsstil med korrupsjon, drap og et dramatisk liv.

Meksikaneren står tiltalt for blant annet smugling av flere hundre tonn kokain, organisert kriminalitet, hvitvasking av penger, drap og ulovlig våpenbesittelse. Blir han funnet skyldig, vil han trolig tilbringe resten av livet i fengsel i USA.

- Forgrep seg på 13-åringer

Men midt under rettspausen før juryen begynner sine diskusjoner i morgen, har det kommet nye og sjokkerende anklager mot den 61-åringen.

Fredag ble det lekket dokumenter fra etterforskningen av saken som tidligere ikke var kjent og som var holdt tilbake under bevisførselen i retten, skriver CNN.

Dokumentene viser til avhør av en av myndighetenes viktigste kilder i opprullingen av saken. Kilden hevder at «El Chapo» forgrep seg på mindreårige jenter. Ifølge vitnet skal en av narkobaronens samarbeidspartnere, kalt «Commadre Maria», jevnlig ha sendt ham bilder av jenter helt ned i 13-årsalderen.

NARKOTIKA: Mellom Mexico og Arizona gravde narkobaronen «El Chapo» ut en tunnel for å frakte tonnevis med kokain under grensa. 28 år senere offentliggjøres bildene, i forbindelse med rettssaken mot lederen av Sinaloa-kartellet. Video: US ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK Vis mer

For 5000 dollar skal Guzman ha fått levert hvilken jente han ville til en av sine rancher i den meksikanske delstaten Sinaloa.

- Kalte dem vitaminer

Vitnet har fortalt at han rundt 2007 hjalp Guzman med å dope ned jenter så unge som 13 år ved å putte pulver i drinkene deres, før Guzman skal ha forgrepet seg på dem. Anklagene går på at Guzman skal ha dopet ned jentene før han forgrep seg på dem.

- Han kalte de yngste av jentene for sine vitaminer. Han mente at sex med de yngste jentene ga ham liv, sier vitnet.

Ifølge dokumentene understøttet opplysningene av andre kilder i saken.

- Ekstremt slibrige

Guzmans advokater raser mot anklagene.

- De er ekstremt slibrige, sier hans forsvarer Eduardo Balarezo, ifølge Associated Press.

Han understreker at Guzman nekter for overgrepsanklagene.

- De mangler støttebevis og ble sett på som for svake og lite troverdige til å bli lagt fram i retten. Det er uheldig at dette materialet ble offentliggjort like før juryen skal begynne sine diskusjoner, sier han.

Det var påtalemyndigheten selv som holdt dokumentene tilbake fra bevisførselen, fordi de så på dem som irrelevante for anklagene om narkotikakriminalitet.

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Forsvar på en halvtime

Forsvaret av Guzman i retten har vært noe begrenset. De hevder at vitnene gjør Guzman til syndebukk for kriminaliteten de selv har begått, og har bestridt deres troverdighet.

Mens påtalemyndigheten brukte tre måneder på å legge fram sin sak mot Joaquin «El Chapo» Guzman, nøyde forsvarerne seg med en halvtime. Guzman selv har heller ikke forklart seg i retten, og har sittet stille og rolig på tiltalebenken i Brooklyn.

Rettssaken, som har vart i 10 uker, har gitt hele verden et mørkt innblikk i det kriminelle imperiet 61-åringen styrte i en årrekke.

Vitner har forklart seg om de brutale metodene «El Chapo» skal ha brukt for å beskytte kartellet sitt, narkobaronens kjærlighetsliv har blitt brettet ut i det vide og det brede, og aktoratet har også fokusert mye på det de mener er mexicanske myndigheters forkjærlighet for narkopenger.

Vitnet Alex Cifuentes, som på et tidspunkt var en av Guzmans nærmeste medarbeidere, hevdet under rettssaken at Guzman skal ha skrytt av at han bestakk Mexicos daværende president Pena Nieto med 100 millioner dollar (om lag 850 millioner kroner) for å stanse klappjakten på ham.

Nieto gikk av som president i fjor, men han var president da Guzman ble pågrepet i 2016 og utlevert til USA i 2017. En talsmann for Nieto har omtalt bestikkelsesanklagene som «usanne og ærekrenkende».

Spektakulære rømninger

«El Chapo» var en av de mektigste narkotikabaronene i Mexico og på lista over de mest ettersøkte av FBI og Interpol.

I 2001 klarte han å rømme fra et meksikansk fengsel for første gang. I februar 2014 ble han arrestert på nytt, men i juli 2015 klarte han atter å rømme gjennom et ti meter dypt hull ned til en flere kilometer lang tunnel. I januar 2016 ble han pågrepet enda en gang.

19. januar 2016 ble han utlevert til USA. Siden har han sittet fengslet i et av USAs mest fryktede fengsler, Metropolitan Correctional Center (MCC).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer