NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

Vitnet som kan sende Trond Birkedal i fengsel

- Jeg følte meg skitten og har mistet livsgleden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): 18-åringen beskriver et liv som har blitt et rent helvete etter at han skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep av Trond Birkedal sommeren 2008.

Han valgte å holde tett om det som hadde skjedd fordi han ville være lojal mot Fremskrittspartiet. Da saken likevel sprakk, fikk han ingen støtte fra det partiet han stolte på.

- Jeg føler meg sviktet, jeg har ikke hørt et ord fra partiet. Det er skuffende. Når en mindreårig varsler om et overgrep fra en sentral tillitsvalgt, bør partiet reagere, sa 18-åringen i retten.

Gutten sliter med følelsene når han forklarer seg for Stavanger tingrett, og beskriver et svært tungt liv etter møtet med Birkedal på et Oslo-hotell sommeren 2008.

- Etterpå følte jeg meg skitten, jeg fikk skyldfølelse og har slitt med tvangstanker. Jeg har sterk angst og har mistet livsgleden. Skolen har gått rett vest, jeg sover med lyset på, har ingen døgnrytme, bruker medisiner og tyr ofte til alkohol, forklarte 18-åringen i retten.

Orket ikke anmelde I retten kom det fram at gutten også skal ha blitt utsatt for et alvorlig seksuelt overgrep etter Birkedal-opplevelsen. Han har valgt å ikke anmelde det forholdet.

- Jeg orker ikke det, dette er enormt slitsomt, sa gutten, og ba om en pause fra vitneboksen.

Det var hans bistandsadvokat Hege Salomon som ba 18-åringen fortelle om disse overgrepene. Advokat Arvid Sjødin, som forsvarer Birkedal, grep fatt i disse epsiodene da han begynte sin utspørring ved 13-tiden.

- Søkte du bistand etter disse overgrepene? spurte Sjødin.

- Jeg snakket om det til min psykolog, som har hjulpet meg svært mye, svarte 18-åringen.

Presses av Sjødin Den homofile gutten ser ned i bordplaten mens advokat Sjødin graver i detaljer i hans vitneprov. Sjødin forstår ikke hvorfor 18-åringen bare betrodde sin hemmelighet overfor en person, ei ung jente som var hans fortrolige i ungdomspartiet. Advokaten siterer også fra fornærmedes blogg, der han er svært frittalende om sex.

- Jeg går inn i en rolle når jeg skriver bloggen. Normalt er jeg sjenert, i bloggen kan jeg være tøffere. Jeg kan provosere, og vil skape litt blest, forklarte 18-åringen.

På spørsmål fra Sjødin sa 18-åringen at det ikke var han direkte som varslet Fpu-leder Ove Vanebo om overgrepet. Partiledelsen ble varslet av andre.

- Hvorfor fulgte du ikke selv opp dette? spurte Sjødin.

- Jeg var 16 år, det var skummelt, sa gutten.

- Du var aldri inne på tanken om å sende en mail til Vanebo eller partisekretær Geir Mo? spurte Sjødin.

- Jeg visste at de var klar over det. Man står ikke der og maser om å bli hørt. Jeg prøvde å glemme det.

Anonym mail til Dagbladet Da Birkedal-saken sprakk i mediene, sendte 18-åringen en anonym mail til Dagbladet der han varslet at han og andre ville står fram.

- Så plutselig hadde du ingen sperrer mot å  kontakte partiet, for nå får partisekretær Geir Mo en mail fra deg. Var dette et opplegg fra deg for å ta Frp? spurte Sjødin.

- Absolutt ikke. Saken var allerede i mediene, forklarte 18-åringen.

Birkedals forsvarer fortsetter med å spørre 18-åringen om det som skjedde da han møtte tiltalte på hotellet i Oslo sommeren 2008. 18-åringen hadde kommet fra USA noen timer før og hadde jetlag. Han konsumerte ei halv flaske vodka før han møtte Birkedal. Sjødin får fram at 18-åringen ikke skal ha fortalt noen i detalj om hva som skjedde før han avga forklaring for politiet.

Sjødin kjører 18-åringen hardt med nærgående spørsmål om det seksuelle overgrepet som skal ha skjedd på hotellrommet, og påpeker nyanseforskjeller i hans forklaring i retten og hans politiforklaring. Advokaten hamrer løs for å svekke fornærmedes troverdighet, og antyder sterkt at han skal ha brukt opplysninger fra Dagbladet mer enn han har erfart det selv.