Kåre Willoch er død

- Vitset med Lady Diana

Kjell Magne Bondevik skulle besøke Kåre Willoch på nyåret. Mandag gikk Willoch bort. Nå minnes han den tidligere kollegaen som en vennlig mann, som kunne vitse med de fleste - selv prinsessen av Wales.

DØD: Tidligere statsminister Kåre Willoch er død, 93 år gammel. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette var et veldig trist og vemodig budskap, selv om det ikke var så overraskende for meg. Jeg har besøkt ham et par ganger etter at han ble svekket - i hans hjem på Ullern - seinest nå for cirka et halvt år siden, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) til Dagbladet.

Mandag ble det klart at Norges tidligere statsminister, Kåre Willoch, har gått bort. Det bekrefter partiet Høyre. Han ble 93 år gammel.

- Vi fant i grunn hverandre veldig godt. Han var vennlig, og veldig glad for besøk. Jeg hadde faktisk planer om å besøke ham nå på nyåret, sier Bondevik.

Vitset med Diana

Én historie husker han spesielt godt.

- Det var da Lady Diana var på besøk i Norge. Dette var på midten av 1980-tallet, og hun var ganske ung. Det var en konsert i Konserthuset i Oslo. Regjeringen var vertskap, og Willoch var selvsagt hovedverten.

Til stede var også daværende samferdselsminister og partileder Johan J. Jakobsen for Senterpartiet, og KrF-partileder og kirke- og undervisningsminister Bondevik.

- Willoch presenterte Jakobsen og meg for Lady Diana, og sa: «Here is the minister of horisontal communication». Horisontal kommunikasjon, det var Jakobsen. Og så sa han om meg: «And here is the minister of vertical communication». Det vertikale, altså det mer åndelige. Siden jeg var kirkeminister, sier Bondevik.

Han husker det som en morsom replikk, forteller han.

- Han vitsa med Lady Diana, men så forklarte han selvsagt nærmere hva han mente, at her var det en samferdselsminister og en kirkeminister.

TRIST: Kronprins Haakon sier det er veldig trist å høre om Willochs bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Gode samtaler

Bondevik minnes samtalene de to hadde under besøkene på Ullern i sommer.

- Vi hadde gode samtaler om politikken, om den gangen vi var sammen der, om nåværende politikk, og om internasjonale spørsmål. Jeg lærte mye av ham da jeg var statsråd i hans regjering.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Denne lærdommen kom ham til nytte da han selv ble statsminister flere år seinere, forteller han.

- Jeg var jo såkalt visestatsminister de siste par åra i hans regjering. Da sto jeg ham veldig nær. Jeg lærte mye, og det sa jeg til ham nå i de seinere år. Seinest nå da jeg var på besøk hos ham, jeg tror det var i mai eller juni. «Jeg lærte mye av deg», sa jeg. Det var han veldig glad for å høre, og han ga meg oppmuntring om min tid som statsminister, og var positiv til det. Det var veldig hyggelig.

- Skiftet hovedfokus

Bondevik sier at han opplevde at de to hadde mange felles interesser og synspunkter.

- Han var i økende grad opptatt av klima og miljø, slik jeg også har blitt. Han var opptatt av internasjonale spørsmål, og det har jeg også blitt. Jeg følte at vi hadde veldig mye til felles - kanskje i større grad enn i de første åra i politikken, da jeg husker ham mer som en veldig skarp retoriker. Da var han veldig opptatt av økonomi, og kontroll med den.

Med tiden skiftet Willochs hovedfokus og -interesser, mener Bondevik.

- I de seinere år var det mer de mykere sider ved politikken, mens i de første åra - da jeg kom inn på Stortinget fra 1973 og utover - da gikk det veldig mye i økonomi, budsjettbalanse, kostnadsnivå, og så videre. Det er ikke det at han sluttet å være opptatt av det, men han hadde et annet fokus i seinere år.

Bondevik beskriver Willoch som en mentor tidlig i politikerkarrieren.

- Jeg hadde flere mentorer i politikken, men han var blant dem. Det er klart, det var veldig nyttig for meg å sitte så tett på en statsminister når jeg selv fikk den oppgaven seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer