Vitset om bin Laden

- Kanskje president Bush har Osama bin Laden i en boks for å slippe ham ut i passe tid før valget?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slikt skal det ikke spøkes om i USA. Men det er akkurat hva tidligere utenriksminister Madeleine Albright gjorde i samtale med en journalist. Dermed fikk både hun og demokratene en ny skandale i fanget.

Tar det ikke som spøk

Albright var president Bill Clintons utenriksminister og er ikke egentlig kjent som noen stor humorist.

Nettopp derfor er det mange som lytter når republikanske valgstrateger hevder at bemerkningen om bin Laden egentlig demonstrerer hvor langt demokratene er glidd til venstre.

Tankeeksperimentet om at verdens mest ettersøkte terrorist holdes i forvaring av USA slik at han kan vises fram midt under presidentvalgkampen neste år, kom i en samtale Albright hadde med den erfarne politiske reporteren Morton Kondracke.

Han er sjefredaktør i Roll Call, som bringer løpende nyheter fra Kongressen, og politisk kommentator i Fox News, skriver Washington Times.

- Hun lo ikke

- Er det tenkelig, spurte Albright, at Bush-administrasjonen holder Osama bin Laden skjult et eller annet sted og vil vise ham fram før valget?

Selv insisterer hun på at det hele var en spøk:

- Hun smilte ikke da hun sa det, svarer Kondracke. Han gikk rett på tv og vidreformidlet Albrights spørsmål.

- Kan ta bin Laden

Republikanerne mener den tidligere utenriksministeren er fange av de mange konspirasjonsteoriene som vinner oppslutning langt inn i det demokratiske parti.

Kongressmedlem Jim McDermott antydet en dag før Albrights kontroversielle uttalelse at USA kunne tatt bin Laden til fange hvis man ønsket, men at en aksjon er blitt utsatt så den kan hjelpe Bush til gjenvalg.

Demokratenes fremste presidentkandidat Howard Dean har referert til en teori om at Bush hadde kjennskap til terrorangrepene 11. september 2001 på forhånd, men valgte å ikke foreta seg noe. Dean understreker at han ikke selv tror på denne konspirasjonsteorien.Flere konspirasjonsteorier

PREMIEFANGST: Den sudiarabiske terrorbossen Osama bin Laden i velmaktsdagene. Etterretningstjenestene tror han gjemmer seg i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.