-  Viva Sponheim!

«Leve Sponheim», ropte tilhengerne. Og Sponheim lover at partiet for alltid er kvitt sperregrensesperren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg lurer på om jeg bare skal juble, eller om jeg også skal la tårene slippe løs!

Lars Sponheim gliser bredt, og nyter ropene fra ivrige Venstre-folk som er samlet til valgvake. Viva Sponheim! Viva Sponheim! .

-  En sånn valgkveld som dette har vi drømt om i mange år. Litt av de følelser som jeg har i meg nå, må jeg tolv år tilbake for å huske, den gang jeg gikk over fjellet, sier Sponheim. Salen svarer: Viva Sponheim! Viva Sponheim!

Best siden 1969


Venstre har gjort sitt beste valg siden 1969, og partiets leder innrømmer gjerne at han aldri trodde det skulle være mulig å nå målet om 6,5 prosent, som ble satt i begynnelsen av valgkampen.

-  Nå angrer jeg på at vi ikke satte oss et enda høyere mål, roper Sponheim.Salen svarer igjen med halvt spanske tilrop i glede over at partiet kan erobre ti mandater på Stortinget, en framgang på åtte.

Og åstedet er altså Folketeaterbygningen, på toppen av arbeiderbevegelsens storstue, der bevegelsens avholdsfolk i sin tid holdt politiske samtaler over en Solo. Nå er det sosialliberal fest.

Dette er Venstre, og de har kommet over sperregrensen for å bli, ifølge Sponheim: «Venstre skal bli landets viktigste parti de neste fire åra, sa Lars Sponheim på Venstres landsmøte i april. Da lå partiet godt under sperregrensa.Så snudde det.

Taktiske stemmer


I valgkampinnspurten klinte Høyre-medlem og gründer Ola Mæle til med pengegaver, og initiativ til kronerulling for å støtte Venstre.

Og ryktene begynte å gå om de tradisjonelle Høyre-velgerne som lurte på om ikke dette var valget man skulle stemme taktisk for første gang. -  Dette begrepet om taktiske stemmer har jeg ikke så mye til overs for. De som stemte Venstre nå, de er jo velgere de også. De har kommet nysgjerrige til Venstre, og de har likt det de har fått høre av oss. Det har vært en veldig spesiell uke, med voldsom pågang på nettsidene og mange nye medlemmer, sier Venstres leder.

-  Legg merke til én ting. Dette er en valgkamp der ingen har brukt begrepet vingle-Venstre. Velgerne har sett at vi er et ansvarlig, borgerlig parti. Og det kommer vi også til å være ved neste valg, sier Sponheim.