Frykter kreft-mørketall etter pandemien

Vivian utsatte legebesøket: Kreften fikk spre seg

Fagmiljøene har lenge fryktet at folk ikke drar til legen ved symptomer på kreftsykdom under pandemien. Vivian Myhre var sikker på at hun hadde bronkitt – før prøvene omsider viste lungekreft med omfattende spredning.

VENTET MED LEGEBESØKET: Et halvt år etter at symptomene meldte seg, fikk Vivian Myhre påvist lungekreft med spredning. Foto: Privat
VENTET MED LEGEBESØKET: Et halvt år etter at symptomene meldte seg, fikk Vivian Myhre påvist lungekreft med spredning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Symptomene oppsto i starten av juni i fjor. Vivian Myhre (49) ble tungpustet og hadde smerter i ryggen.

Covid-19 var det ikke, og plagene vedvarte, men den erfarne helsefagarbeideren ventet til over sommeren med å ta det opp med fastlegen.

Primært via telefon- og videokonsultasjoner ble det konstatert bronkitt.

Men utover høsten ble formen verre. Ansiktet hovnet kraftig opp, det presset mot hjertet og muskelsmerter meldte seg i armene og i nakken.

Etter en røntgenundersøkelse drøye to uker før jul kom kreftbeskjeden, og noen dager seinere kom prognosen:

Prøvene viste småcellet lungekreft, den mest aggressive typen, med spredning til til leveren og til hodet. Det er ikke håp om overlevelse, skriver Tønsbergs Blad, som først snakket med Myhre.

- Kom ikke som noe sjokk

- Jeg skjønte at det var noe alvorlig galt. Det kom ikke som noe sjokk på meg, sier Vivian Myhre til Dagbladet.

Ifølge firebarnsmora forventer legene at hun har ett til to år igjen å leve. Både hun og familien begynner å venne seg til tanken på at hun skal dø.

- For meg handler det om å leve her og nå. Jeg orker ikke gå rundt og være deprimert. Alle skal dø en dag, snart er det meg. Man har aldri noen garanti for å bli gammel, sier hun.

- Det triste er at du forlater menneskene du er glad i, men jeg er ikke redd. Døden er helt naturlig og ikke noen «big deal» for meg.

HOVEN: Da ansiktet hovnet kraftig opp utover høsten, forsto Vivian Myhre at noe måtte være alvorlig galt. Foto: Privat
HOVEN: Da ansiktet hovnet kraftig opp utover høsten, forsto Vivian Myhre at noe måtte være alvorlig galt. Foto: Privat Vis mer

Myhre vil understreke at hun ikke klandrer legen eller noen andre for at sykdommen ble oppdaget seint. Det var hun selv som ventet med å ta opp symptomene og be om undersøkelser. Det var også hun selv som begynte å røyke tidlig i tenåra.

- For meg er det for seint. Jeg er ikke bitter, men jeg vil at andre skal skjønne alvoret ved å røyke, hvis dette kan hjelpe noen. Og oppfordre til at man må dra til legen hvis man kjenner at noe er galt.

Symptomer på lungekreft

  • Hoste
  • Kortpustethet
  • Blod i spyttet
  • Gjentakende luftveisinfeksjoner
  • Smerter i brystet
  • Smerter mellom skulderbladene
  • Generelle symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap

Helsemyndighetene anbefaler å oppsøke lege ved symptomvarighet over tre uker.

Kilde: Helsenorge

Færre nye diagnoser

- Det er akkurat dette som har vært vår bekymring gjennom pandemien; at noen har blitt sittende hjemme og nølt med å dra til legen, og at kreften har fått spre seg i mellomtiden, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.

Særlig i pandemiens første fase opplevde fastleger og avtalespesialister en nedgang i antall konsultasjoner, ifølge Legeforeningen.

Samlet økte antall konsultasjoner med fastlege med fem prosent fra 2019 til 2020, selv om en mindre andel av befolkningen oppsøkte fastlege i fjor enn i foregående år, viser tall fra SSB. Hver fjerde konsultasjon foregikk via video eller telefon.

Foreløpige tall fra Kreftregisteret viser en vesentlig reduksjon i antall registrerte krefttilfeller mellom mars og september. Totalt ble det registrert 2736 færre tilfeller sammenliknet med samme periode i 2019 - en nedgang på ni prosent. For lungekreft var nedgangen på 16 prosent i samme periode.

Dette er, etter all sannsynlighet, ingen reell nedgang i forekomst.

- Nedgangen fra 2019 til 2020 er for bratt til at den kan være naturlig. Vi mener dette er en konsekvens av at folk ikke har gått til legen, sier Ursin.

- Håpet er at det ikke gir utslag i flere pasienter med mer avanserte stadier av kreft, som har dårligere prognose.

Den endelige fasiten for kreftdiagnostiseringen i 2020 kommer først til høsten. Tallene for 2021 er klare ett år seinere. Direktøren tror det kan ta flere år før vi har det fullstendige svaret på hvordan pandemien har påvirket kreftpasienter.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg denne uka for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

- Jeg er heldig

Lungekreft er fortsatt den kreftsykdommen som tar flest liv i Norge. Dette skyldes i hovedsak at diagnosen oppdages seint, og at mange derfor kun tilbys lindrende behandling.

I 2019 var fem års relativ overlevelse i Norge for kvinner 29 prosent og nesten 23 prosent for menn. Diagnosen rammer ofte tidligere røykere.

Vivian Myhre får nå livsforlengende behandling. Hun har akkurat gjennomgått strålebehandling, før hun om noen uker skal få en ny cellegift-kur.

Hun oppsummerer det siste halvåret som fint. Familien på seks har vært mye sammen, og snakket åpent om det meste. 49-åringen har blant annet bestemt seg for at hun vil dø hjemme. Det økonomiske når hun går bort er også avklart.

Sommeren skal de tilbringe sammen på norgesferie, vel vitende om at det kan være deres siste samlet. Myhre og ektemannen har blant annet leid ei hytte på sørlandet, der deres fire barn, svigersønn og flere tantebarn skal være med.

- Såpass i form er jeg, at jeg kan det. Jeg er kjempeheldig, og takknemlig for hver eneste dag jeg ikke har vondt, sier Myhre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer