Frykter kreft-mørketall etter pandemien

Vivian utsatte legebesøket: Kreften fikk spre seg

Fagmiljøene har lenge fryktet at folk ikke drar til legen ved symptomer på kreftsykdom under pandemien. Vivian Myhre var sikker på at hun hadde bronkitt – før prøvene omsider viste lungekreft med omfattende spredning.

VENTET MED LEGEBESØKET: Et halvt år etter at symptomene meldte seg, fikk Vivian Myhre påvist lungekreft med spredning. Foto: Privat
VENTET MED LEGEBESØKET: Et halvt år etter at symptomene meldte seg, fikk Vivian Myhre påvist lungekreft med spredning. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Symptomene oppsto i starten av juni i fjor. Vivian Myhre (49) ble tungpustet og hadde smerter i ryggen.

Covid-19 var det ikke, og plagene vedvarte, men den erfarne helsefagarbeideren ventet til over sommeren med å ta det opp med fastlegen.

Primært via telefon- og videokonsultasjoner ble det konstatert bronkitt.

Men utover høsten ble formen verre. Ansiktet hovnet kraftig opp, det presset mot hjertet og muskelsmerter meldte seg i armene og i nakken.

Etter en røntgenundersøkelse drøye to uker før jul kom kreftbeskjeden, og noen dager seinere kom prognosen:

Prøvene viste småcellet lungekreft, den mest aggressive typen, med spredning til til leveren og til hodet. Det er ikke håp om overlevelse, skriver Tønsbergs Blad, som først snakket med Myhre.

- Kom ikke som noe sjokk

- Jeg skjønte at det var noe alvorlig galt. Det kom ikke som noe sjokk på meg, sier Vivian Myhre til Dagbladet.

Ifølge firebarnsmora forventer legene at hun har ett til to år igjen å leve. Både hun og familien begynner å venne seg til tanken på at hun skal dø.

- For meg handler det om å leve her og nå. Jeg orker ikke gå rundt og være deprimert. Alle skal dø en dag, snart er det meg. Man har aldri noen garanti for å bli gammel, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer