SKREDFAST: Vivik Holmbukt (14) og Arvid Holmbukt (11) må overnatte hos rektor Walborg Fossan (i midten) i Lakselvbukt i natt. Veien er nok en gang stengt på grunn av skred. Foto: Privat
SKREDFAST: Vivik Holmbukt (14) og Arvid Holmbukt (11) må overnatte hos rektor Walborg Fossan (i midten) i Lakselvbukt i natt. Veien er nok en gang stengt på grunn av skred. Foto: PrivatVis mer

Vivik (14) og Arvid (11) må overnatte hos rektor

100 personer innestengt av skred i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Nordlys/Dagbladet): Tirsdag ettermiddag gikk et skred i Holmbukt, på fylkesvei 293 mellom Seljelvnes og Fornes i Tromsø kommune. Skredet var 30-40 meter bredt og på det meste to meter dypt, og sperret veien.

Det stenger nå inne alle som bor i området fra Holmbukt og ut til Jøvik og Øygard, der veien slutter - i alt rundt hundre personer, melder Nordlys.

Stengt hjemmefra Men det stenger også ute alle de fastboende som befant seg på motsatt side av skredet. Blant dem søsknene Vivik (14) og Arvid Holmbukt (11).

De er elever på Lakselvbukt skole, og må nå overnatte hos rektor Walborg Fossan.

- Jeg har en beredskapsplan i skolen som settes i verk når det er skred. Hvis de er på skolen får de bo hos meg, så lenge de ikke kommer seg hjem, sier Fossan.

Mye frustrasjon Da Nordlys snakket med henne tirsdag ettermiddag hadde hun fire elever som satt fast på feil side av skredet.

Og det er ikke første gang. Beboerne blir jevnlig sittende fast på grunn av snøskred i det utsatte området.

- Det er helt uforutsigbart, og har ført til mye frustrasjon. Folk er redde og frustrerte, men det skjer ingenting, sier Fossan.

Igjen og igjen - Da det samme skjedde i fjor gikk det flere dager før folk kom seg hjem. Da fikk de til slutt skyss med en båt som gikk fra kaia, sier Fossan.

Selv ble hun varslet om dagens skred av en vikar som bor på den andre siden. I en tekstmelding meldte vikaren at han ikke kom på jobb på grunn av skred.

- Jeg tenkte at det var enda godt at det ikke var han som gikk i skredet.

Vil ha skredsikring Imidlertid var det en bil som kjørte rett inn i snøskredet på fylkesveien tidligere onsdag. Både som rektor og leder i Lakselvbukt arbeiderlag har Walborg Fossan gjentatte ganger engasjert seg for å få skredsikret det verste området.

- Det er klart vi vil ha skredsikring! Jeg har akkurat sittet og skrivet et utkast til et vedtak vi skal gjøre i årsmøtet i arbeiderlaget på onsdag. Da tar vi opp skredsikring som en egen sak. Vi sender det om og om igjen i systemet, men får likevel ikke skredsikring. Det kjennes som at det skal gå liv først, sier rektoren og Ap-medlemmet oppgitt.

PS! Det er generelt stor skredfare i hele Troms.

- I bebygde strøk og langs veiene har vi nå faregrad 3 - det er betydelig. I fjellet er det 4, sa operasjonsleder Trond Amundsen til Nordlys tidligere på dagen.