Vladimir Putin overtar

Russlands nye statsminister fikk ry som en skarpsindig mann allerede da han var sovjetisk spion i Vest-Tyskland under den kalde krigen. Vladimir Putin (47), som er utnevnt til ny regjeringssjef i Russland, trives dårlig på talerstolen og foran TV-kamera, men er kjent for sin lojalitet og for å få arbeidet unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vladimir Putin regnes som en nær alliert av den markedsorienterte reformpolitikeren Anatolij Tsjubais.

Russlands nye statsminister fikk ry som en skarpsindig mann allerede da han var sovjetisk spion i Vest-Tyskland under den kalde krigen. Han styrket sin anseelse som borgermester i St. Petersburg og som sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB - KGBs etterfølger.

Vladimir Putin er født 7. oktober 1952 i daværende Leningrad, utdannet seg som jurist og tok embetseksamen i 1975. Han er gift og har to barn, snakker flytende tysk og er i fritiden glad i å se på sport - spesielt bryting.

Politisk debut

Putin gjorde sin debut på den politiske scene tidlig på 1990-tallet, som rådgiver for Anatolij Sobtsjak, den liberale borgermesteren i St. Petersburg. Han ble snart en drivende kraft i det daglige styre av storbyen, men holdt seg i kulissene - noe som skaffet ham tilnavnet «den grå eminense».

I Sobtsjaks fravær ledet Putin ofte møtene i St. Petersburgs byregjering, og han gjorde det minst like bra som sin sjef.

- Han styrer den lokale administrasjonen så effektivt at han ville blitt en perfekt statsminister, sa en av Putins daværende kolleger ifølge forretningsavisen Kommersant.

Putin hjalp Sobtsjak med å legge grunnlaget for en markedsøkonomi i St. Petersburg, og beskyttet også sin sjef mot beskyldninger fra opposisjonen om maktmisbruk og snusk. Midt på 1990-tallet innrømmet Putin at han i mange år hadde arbeidet som spion for KGB i det daværende Vest-Tyskland.

Til Moskva

Etter at Sobtsjak led valgnederlag og måtte gå av i 1996, ble Putin hentet til Moskva av den mektige Pavel Borodin. Borodin var leder for det statlige bygge- og eiendomsdirektoratet, som forvalter Kreml-komplekset, regjeringens boliger, dens egne sykehus og sanatorier.

Jobben hos Borodin var bare et mellomspill, for etter mindre enn ett år ble Putin utnevnt til leder for den russiske regjerings kontrollavdeling, en innflytelsesrik «vaktbikkje» i det politiske apparatet. Han fikk ansvar for oppsynet med Russlands 89 regioner, og ble kjent som en tøff «imperialist».

I juli i fjor ble Putin så utnevnt til sjef for FSB, der han etterfulgte Nikolaj Kovaljov som hadde fått rykte på seg som for selvstendig og politisk uberegnelig. I mars i år ble Putin dessuten sjef for Jeltsins nasjonale sikkerhetsråd - og nå altså statsminister.

TAR OVER: Vladimir Putin blir ny sjef for regjeringen i Kreml, kunngjorde president Boris Jeltsin i dag.