HAR DE EN PLAN? Russlands president Dmitrij Medvedev (til høyre) og statsminister Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
HAR DE EN PLAN? Russlands president Dmitrij Medvedev (til høyre) og statsminister Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Grigory DukorVis mer

Vladimir Putin på toppen til 2024?

Nei, sier Kreml-kilder. Analytikerne tror Russland legger til rette for langt Putin-styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreml-kilder avviser scenariet enkelte analytikere trekker opp: En grunnlovsendring kan føre til at Vladimir Putin blir Russlands president i tolv nye år - helt til 2024.

Utvider president- perioden
Dagens president Dmitrij Medvedev foreslo nemlig i sin tale til nasjonen 5. november at presidentperiodene i landet bør forlenges fra fire til seks år. Forslaget er langt på vei godkjent i den Kreml-lojale nasjonalforsamlingen.


Endringen betyr at Russlands ubestridte leder i årene 2000-2008 i 2012 - eller ved nyvalg allerede før det - kan komme tilbake som president. Der kan han så bli sittende i to seksårsperioder.

Russlands opposisjon og enkelte analytikere antyder via vestlige medier at forslagene er del av en plan som skal bringe Putin tilbake til makten. Men Russland-forsker Julie Wilhelmsen advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

- For tiden leser nesten alle i Vesten det som kommer ut fra Russland, med en voldsom slagside. Derfor kan du få veldig ulike tolkninger av denne talen - det kommer an på øyet som ser, sier hun til NTB.


- Fortsatt uklart

Wilhelmsen vil nødig uttale seg om hva som er beveggrunnen for forslaget om grunnlovsendring, men mener mye fortsatt er uklart i toppen av russisk politikk.

- Det spørsmålet som ligger bak her, og som man egentlig ikke har fått noen klarhet i, er hvorvidt Medvedev har et annet prosjekt enn det Putin hadde, sier hun og fortsetter:

- Denne talen bringer oss ikke noe nærmere fordi den har begge deler i seg. Den har både en oppfølging av maktinnstrammingsprosjektet og samtidig en mye mer liberal profil enn det du ville funnet i noen av Putins taler.

Wilhelmsen fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) peker på at Medvedev snakket om å få bukt med korrupsjonen, skape mer uavhengige domstoler og også mer frihet for pressen og det sivile samfunn i sin tale.


Skarpe reaksjoner

Den russiske avisen Vedomosti skrev nylig at Medvedev kan tenkes å gå av før hans periode utløper på grunn av endringer i grunnloven og dermed bane vei for et nytt presidentvalg allerede i 2009.

Enkelte analytikere peker derfor på at Putin kan være tilbake som sjef allerede før 2012.

- Slike ideer verserte før Putins periode tok slutt. Det er liten tvil om at Putin fortsatt er den mektigste politikeren og tar alle de viktigste beslutningene, sier Masja Lipman ved Carnegie Moscow Center til nyhetsbyrået AP.

Opposisjonspolitikeren Garri Kasparov sier Medvedevs forslag tyder på at myndighetene frykter opposisjonen. Han mener et nytt presidentvalg før 2012 ikke er usannsynlig.

- Det er knapt noen i Russland som i dag kan være i tvil om hvem som i så fall vil stille til valg til statens høyeste stilling, sier han.


- Ny konstruksjon

Men flere av Medvedevs rådgivere avviser at den tidligere presidenten har planer om å returnere til embetet. Det har også Putin selv tidligere gjort.

- Dette bør ikke sees på som en styrking av presidentens makt. Det bør sees på som en balansert modell for en ny politisk konstruksjon, sier første visestatsminister Igor Sjuvalov.

Putin gikk av som president i vår, slik han hele tiden hadde lovet, men har som statsminister fortsatt stor innflytelse over landets politikk.

Han ble i sin tid som president sterkt kritisert for å samle for mye makt på Kremls hender, men forsvarte seg med at han forholdt seg til grunnloven og ikke hadde noen planer om å endre den.

Medvedev var Putins håndplukkede etterfølger, og forslaget om grunnlovsendring vil ikke gjelde for ham.


(NTB)