RUSTER OPP: Statsminister Vladimir Putin besøkte flyfabrikken som produserer de nye russiske stealth-flyene. Han foreslår nå tidenes løft for den russiske hæren.Foto: SCANPIX/ REUTERS.
RUSTER OPP: Statsminister Vladimir Putin besøkte flyfabrikken som produserer de nye russiske stealth-flyene. Han foreslår nå tidenes løft for den russiske hæren.Foto: SCANPIX/ REUTERS.Vis mer

Vladimir Putin vil bruke 4356 milliarder på forsvaret

Mener det er nødvendig for å beskytte seg mot trussler mot Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mindre enn to uker igjen til presidentvalget i Russland, slipper Vladimir Putin bomben om den største militære satsningen noen gang etter den kalde krigens slutt. I løpet av en tiårsperiode skal Russland styrke militæret med svimlende 4356 milliarder kroner. Til sammenligning er et norsk forsvarsbudsjett like i underkant av 40 milliarder i året.

Nye konflikter
- Nye lokale og regionale konflikter bygger seg opp rett foran øynene våre. Det er forsøk på å fremprovosere slike konflikter i umiddelbar nærhet av våre grenser eller til våre alliertes grenser, sier Putin til Reuters.

Putin gikk ikke konkret i detalj på hvilke potensielle farer han viser til, men beskriver i en artikkel i den russiske avisa Rossiiskaya Gazeta, Russlands behov for å produsere våpen som er bedre enn våpnene til en potensiell fiende. Han vil også omstrukturere forsvaret og gjøre det mer profesjonelt.

Mandag var han i byen Komsomolsk-on-Amur i det østlige Russland, hvor han besøkte flyfabrikken Sukhoi som bygger de nye russiske Stealth flyene. Der beskrev han planene for hvordan Russland i løpet av de neste 10 årene skal skaffe seg 400 nye interkontinentale raketter, utvikle 600 nye Stealth fly, rakettforsvarssystemet og mange nye atomubåter.

Må forsvare Russland
- Vi må ikke friste noen med våre svakheter. Det er åpenbart at vi ikke vil være i stand til å utvikle vår internasjonale posisjon, vår økonomi eller våre demokratiske institusjoner hvis vi ikke kan forsvare Russland, skriver Putin i artikkelen.

De en gang så mektige Russiske styrkene opplevde et kraftig kostnadskutt i årene etter Sovjetunionens fall i 1991, selv om Putin prøvde å forhindre dette gjennom sine åtte år som president.

Nå prøver han igjen å bringe den en million store russiske hæren opp mot gamle høyder med et gigantisk løft.

Vil være avskrekkende
- Vi må ikke gi fra oss vårt potensial til å være avskrekkende og vi må se 30 til 50 år frem i tid, sa Vladimir Putin og la til at Moskva må svare på NATOs planer om et rakettskjold i Europa på en effektivt og asymmetrisk måte.

Hvis forslaget blir vedtatt vil det øke militærsatsningen fra 120 milliarder dollar til 758 milliarder dollar. Det er ifølge Yaroslav Lissovolik, sjefsøkonom for Deutsche Bank i Moskva, en økning i forsvarsbudsjettet fra tre til seks prosent av brutto nasjonalprodukt.