Vladimir Putin:

Vladimir Putins
«tragiske» bursdag

Russlands president går mot en 70-årsdag som kanskje ikke blir helt som de foregående.

JOBB: Ifølge Kreml-talsperson Dmitrij Peskov vil planlegger Putin å jobbe på 70-års dagen sin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
JOBB: Ifølge Kreml-talsperson Dmitrij Peskov vil planlegger Putin å jobbe på 70-års dagen sin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

- Det er ikke en hvilken som helst bursdag, han blir 70 år, sier NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

Fredag 7. oktober fyller Russlands president Vladimir Putin år. Ifølge en rekke russiske medier planlegger Putin å tilbringe dagen på jobb. Det har Kreml-talsperson Dmitrij Peskov uttalt.

Da han fylte 60 for ti år siden feiret Putin med venner og familie, meldte det statlige, russiske nyhetsbyrået Ria Novosti den gang.

Godzimirski forteller at Putin tradisjonelt har organisert feiringer i føde- og hjembyen St. Petersburg ved Østersjøen.

- Det har vært en stor sak lokalt der, forteller han.

- Putin har vært flink til å skille mellom Putin personen og Putin den russiske presidenten, legger han til.

FEIRET: Vladimir Putin holdt fredag en stor seremoni i Kreml med signering av fire dokumenter som tvangsinnlemmet fire ukrainske områder i Russland. Vis mer

NUPI-forskeren trekker fram krigens gang som én av grunnene til at bursdagen tones helt ned i år.

Forrige uke feiret Russland annekteringen av de fire ukrainske regionene Kherson, Donetsk, Luhansk og Zaporizjzja - men på bakken er det ukrainske styrker som rykker framover.

- Nå er det kanskje ikke så mye å feire. Kreml toner det kanskje ned for å unngå dekning, sier Godzimirski.

En annen er Putins alder.

- Han har blitt gammel, rett og slett. Det spekuleres også rundt hans helse, sier NUPI-forskeren.

- Han er fem år eldre enn pensjonsalderen for russiske menn født i 1952 - og langt over den forventede levealderen for menn i Russland som er på 65 år, legger han til.

PUBLIKUM: Vladimir Putins tale og påfølgende signerings-seremoni i Kreml ble bivånet av et stort publikum. Russland-ekspert Hugo von Essen tror ikke alle i salen nødvendigvis støttet den russiske presidenten. Vis mer

Husker Sovjet-tiden

Russland-eksperten påpeker at mange russere har dårlige erfaringer med eldre ledere fra Sovjet-tiden.

- Det er mange i Russland som husker hvordan det var med Brezjnev. Det var ei tid mange i Russland ikke var begeistret for, sier forskeren om den 75 år gamle Sovjetiske statslederen som døde på post i 1982.

Bresjnevs etterfølger Jurij Andropov ble bare 69 år gammel da han døde i 1984.

- Da var Brezjnev bare fem år eldre enn Putin og Andropov var bare ett år yngre, sier Russland-eksperten om Putins forgjengere som ikke minnes som ungfoler.

- Dette er også en påminnelse for Putin: Ingenting varer evig, legger han til.

- Vet det ikke går bra

De siste ukene har ukrainske styrker vunnet tilbake store områder øst i landet - russerne er på retrett flere steder. Også sør i landet har ukrainerne gjort framstøt. Godzimirski tror Putin kjenner på presset.

- Putin vet at det ikke går så bra ved fronten. Han vet at en storslått feiring ikke passer når russiske soldater taper i en krig han selv utløste. Det er nok den type vurderinger som ligger bak.

I russiske medier og offentlig debatt har også kritikk mot krigens - eller «spesialoperasjonen» som den kalles i Russland - gang. NUPI-forskeren påpeker at denne kritikken i større grad er rettet mot andre enn presidenten.

- Det er ikke rettet så mye mot Putin selv - mest mot folk med direkte ansvar for krigen. Militæret, forsvarsministeren og generalstaben. Det passer godt med den russiske tradisjonen der man sier tsaren er god, mens de rundt er skurker.

Torsdag skriver den anerkjente amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) at Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu kan bli ofret som syndebukk av Putin.

DUS: Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu koser seg på fisketur i 2017. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS
DUS: Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu koser seg på fisketur i 2017. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS Vis mer

- Krigen går ikke så bra som man hadde trodd. Formelt sett er det Sjojgus ansvar, selv om det er veldig tydelig at det var Putin som tok beslutningen. Sjojgu leverte ikke - og da må han kanskje betale prisen, sier Godzimirski om spekulasjonene.

Han legger til:

- Nå må Russland forholde seg til helt andre problemstillinger enn man trodde da man valgte å satse på spesialoperasjonen.

NUPI-forskeren mener det vil bli vanskelig for Putin å fraskrive seg ansvar.

- På møtet i det russiske sikkerhetsrådet før krigen så man veldig tydelig at det var Putin som presset på for dette. Han kan ikke fraskrive seg ansvar for det som foregår nå, avslutter han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer