- Välkomna til oss, Vardö!

Ordfører Lars Törnman i Kiruna maner til opprør. Nå vil han lage en ny stat: Nordkalotten - slå sammen Nord-Norge, Lappland og Norrland til ett nytt land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagers bråk i Vardø har nådd svenskene. Fra før har Kirunas ordfører Lars Törnman ønsket Narvik velkommen til Sverige. I dagens svenske storavis Expressen ønsker han også Vardø velkommen over grensen.

Overfor Dagbladet går den frittalende ordføreren enda lenger. Han tar like godt til orde for en ny statsdannelse i nord.

- I over hundre år har de sentrale myndigheter ranet og plyndret oss i nord for våre verdier. Vi - befolkningen i Nord-Norge, Nord-Finland og Nord-Sverige - har generert milliarder av kroner til fellesskapet. Griske politikere har drevet kolonipolitikk mot oss i nord. Dette kan vi ikke akseptere lenger, sier Lars Törnman, ordfører i den svenske malmbyen Kiruna i Norrland.

Törnman ønsker en felles nordallianse, mot myndighetene i Oslo, Helsinki og Stockholm.

Nytt land

- Vi i nord må stå sammen. Frustrasjonen er på vei til å eksplodere i et opprør. Vi som bor i de nordlige delene av Norden, føler at vi blir plyndret av sentrale myndigheter.

Törnman mener at Norrland, Lappland i Finland og Nord-Norge i løpet av noen år kan bryte ut og bli en egen nasjon.

- Vi som bor i nord har mye felles. Tidligere har Narvik by ønsket å bli svensk, nå er det opprør i Vardø.

- I Finland er situasjonen den samme. De som sitter og styrer er ikke interessert i oss «lapper». Vi er gode å ha nå det er valg, da vil de ha stemmene våre. Ellers gir de blaffen i oss, sier ordføreren i Kiruna.

Törnman avviser at det er urealistisk med et nytt land - Nordkalotten.

- Hvis vi som bor her oppe ønsker en ny nasjon, sprunget ut av de nordlige landsdelene i Norge, Finland og Sverige, ja, da skal vi få det til.

- Utplyndring

Lars Törnman legger på ingen måte skjul på at han mener forholdene i Nord-Norge er like elendige som i Lappland og Norrland.

- I Nord-Norge blir fisken, oljen og gassen tatt uten at de nordnorske kommunene får noe igjen, hevder Törnman.

- Gjennom mange tiår har folkene sørfra plyndret oss. De har stjålet malmen vår, de har ødelagt skogen vår og de har ranet til seg kraften vår, sier Törnman.

Verdiskapning

Ordfører Olav Sigurd Alstad (Ap) i Narvik er langt på vei enig med Lars Törnman, men har ikke samme tro på en ny stat.

- Verdier skapes i nord. Dessverre er det slik at mye av disse verdiene tas ut i sør. Vi synes ikke vi får tilbake det vi har krav på, sier Alstad.

Nå har Kiruna-ordføreren og Alstad tatt initiativ til en egen konferanse for lokalpolitikerne i de tre nordnordiske regionene.

- Målsettingen må være å finne en felles plattform i nord. Det er ikke utenkelig at vi får en ny stat, Nordkalotten, sier Lars Törnman.

- Et samarbeid høres interessant ut innen områder som turisme og næringsliv. En egen stat synes jeg er å trekke det litt langt. Det er min kommentar, uten å vite hva Törnman har ment. Jeg er åpen for samarbeid, men foretrekker å fortsette tilhøre Norge, sier Vardø-ordfører Rolf Mortensen til Dagbladet.

VIL HA NY STAT: Lars Törnman, ordfører i Kiruna, vil ha en ny stat i nord, kalt Nordkalotten. - Først når Nord-Norge, Lappland og Norrland blir ett land vil plyndringen slutte, sier han.