VM-rytter sparket i hjel av hest

Kontroversiell dressurrytter.

KJENT DRESSURRYTTER:  Christine Wels i en internasjonal dressurkonkurranse i Aachen i juni 1991. Denne hesten, Donnerkiel, har ikke noe med rettssaken eller dødsulykken å gjøre. Arkivfoto: Sven Simon, DPA/NTB Scanpix.
KJENT DRESSURRYTTER: Christine Wels i en internasjonal dressurkonkurranse i Aachen i juni 1991. Denne hesten, Donnerkiel, har ikke noe med rettssaken eller dødsulykken å gjøre. Arkivfoto: Sven Simon, DPA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tyske dressurrytteren er kjent i det internasjonale ryttermiljøet for sine prestasjoner på hesteryggen i internasjonale rytterkonkurranser, blant annet som VM-finalist og med en 9. plass i verdenscupen.

I Danmark og Tyskland har det stormet rundt kvinnen og hennes treningsmetoder i forhold til dyrevernloven.

I 2008 utløste Christine Wels en stor debatt i media og hestemiljøene om etikk og dyrevelferd i forbindelse med en rettssak i Kiel.

Der ble hun dømt for to omfattende hestemishandlinger i Tyskland og ett tilfelle i Danmark.

Hun vedtok dommen på ett år og ni måneders betinget fengsel, 150 timers samfunnsstraff, tre års totalforbud mot alt dyrehold og forbud på livstid mot å ha hester i profesjonell trening for andre.

Vitner
I forrige uke ble 67-åringen funnet hardt skadd i en stall og ridehall hun har leid utenfor Bonn. Vitner til en treningsøkt har fortalt at hun ble sparket i hodet av en hest.

Tre dager seinere døde hun på sykehus av hodeskadene.

Det tyske hestebladet St. Georg, som har fulgt diskusjonen om treningsmetoder av konkurransehester tett siden rettssaken i 2008, meldte først om dødsulykken før de store tyske mediene.

Flensborg Avis omtalte ulykken først i Danmark.  Det var i ders område at den kjente rytteren og treneren kom i søkelyset - og ble anmeldt  - for dyremishandling i 2006.

400 piskeslag på en halv time
Da hadde hun fire hester i profesjonell trening på en gård i Kruså i Sønderjylland.

- Jeg nekter ikke for at jeg har tildelt et par harde piskelag. Men det er helt normalt å gjøre så hestene adlyder, sa hun i et intervju med Flensborg Avis den gangen.

Det var en veterinær som skaffet tyske påtalemyndigheter det avgjørende beviset, som førte til domfellelsen i retten i Kiel i 2008.

Dyrlegen reagerte på merker og ytre skader på hester han behandlet. Han plasserte et overvåkningskamera  i trenerens ridehall. Fra en video som ble avspilt, fant retten henne skyldig å ha tildelt 400 piskeslag i løpet av en 30 minutters treningsøkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer