Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VM-sex

Regjeringen på glid i retning forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTBALLTURISTER på tur til Berlin får i dag en særskilt henvendelse fra finansminister Kristin Halvorsen og likestillingsminister Karita Bekkemellem: «Ikke støtt menneskehandelen. Ikke kjøp sex». Samtidig melder bordellenes pressetalskvinner i VM-byen om fulle hus og lange ventelister. Antallet prostituerte kan komme opp i 4000 under VM. Antallet tvangsprostituerte er ventet å øke kraftig. Dermed er vi ved kjernen i den moderne prostitusjonsdebatten: Det handler ikke lenger om voksne menneskers rett til å inngå frivillige avtaler om kjøp og salg av sex, men i økende grad om en globalisert og brutal menneskehandel med kvinner og mindreårige. Og selv om også Norge har strenge lover mot slik handel, viser det seg i praksis at lovene virker dårlig. Selv om tvangsprostituerte vitner får innvilget oppholdstillatelse, hjelper det lite når bakmennene kan true kvinnenes familie på livet i hjemlandet. Foreløpig har vi bare én fellende traffickingdom i Norge. Så vanskelig er det å håndheve lovverket.

DERFOR er nordiske, liberale land der likestillingen står sterkt, opptatt av å finne fram til tiltak som virker. Oppfordringen fra Kristin og Karita kunne selvfølgelig like gjerne rettes mot horekundene på strøket i Norge. Og sannsynligvis lite fåfengt. Derfor har allerede representantskapet i Oslo Arbeiderparti vedtatt å kriminalisere kjøp av sex. Derfor er det ventet at regjeringen er på glid i retning av forbudet Sverige innførte i 1999. Finland planlegger også en skjerpet lov og etterlater dermed Norge som en tvilsom frihavn for den som leter etter et bortimot risikofritt sted å omsette tvangsprostituerte. I dag er Prosenteret, myndighetenes kompetansesenter for prostitusjon, den viktigste institusjonen som taler mot kriminalisering av horekundene. Den tilsvarende danske, Reden-senteret i København, ser kriminalisering som et nødvendig ledd i kampen mot prostitusjonen som er forutsetningen for å få stoppet den organiserte sexhandelen.

VANSKELIGE avveininger ligger bak en eventuell tilslutning til kravet om forbud så lenge politiet kan mistenkes for ikke å ha brukt de virkemidlene lovgiverne allerede har gitt dem, flittig nok. Samtidig ser jeg heller ikke det heroiske i håndslaget fra rike land til kvinner fra fattige land, når vi tildeler dem adgangen til å falby billig sex på gata vår. Hvis hjelpearbeidet med prostituerte tidligere tangerte rusomsorgen, handler dagens prostitusjon mer om behovet for en åpnere asylpolitikk, om global fattigdomsbekjempelse og krigen mot internasjonal kriminalitet. Her er som kjent tidsperspektivet uendelig. Dagens menneskehandel har derimot endret premissene for hvordan selv Prosenteret kan ordlegge seg i debatten. Det handler ikke lenger om renovasjon og seksuell dobbeltmoral, men om å prøve ut tiltak som kan redusere menneskelig lidelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling