VM-smøring for millioner

Flyreiser, hotellrom, kampbilletter, middager, vorspiel og nachspiel med mengder av vin og øl: Fotball-VM i Frankrike med alt attått koster norsk næringsliv flere hundre millioner. Og de som får nyte godt av det, er i stor grad menn i leder- og nøkkelposisjoner. For flertallet av dem som reiser til VM blir sponset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Kværner-direktør Erik Tønseth skal. Hydro-direktør Egil Myklebust skal. Forretningsmennene Erik Solér og Bjørn Dæhlie. Kjente og ukjente, små og store sjefer skal til fotball-VM i Frankrike. Dette er mannfolkenes store fest. Og de fleste av dem får gildet helt eller delvis betalt av ett eller annet firma. Norsk næringsliv spanderer fotballtur og opphold på over 4000 mer eller mindre fotballinteresserte kunder, ansatte og forbindelser - de aller fleste menn. Over 40 millioner kroner bruker bedriftene bare på billetter og hotellrom under fotballsirkuset. I tillegg kommer utgiftene til mat og champagne og all moroa rundt.

I noen bedrifter er VM-turer frynsegode for dem som har gjort en ekstra innsats, hos andre premie i konkurranser:
- Jeg fikk turen av en kollega som verken liker fotball eller å fly, sier Gry Wenche Kjendsli.

- Jeg vant turen etter å ha svart på 40 spørsmål om banken og fem om fotball, sier Bente Jacobsen.
Begge jobber for Postbanken - Norges Fotballforbunds generalsponsor - som ikke nøyer seg med å sende den ene personen forbundet inviterer.

- Vi sender 172 personer til fotball-VM, og de får se én kamp hver. 80 av disse er interne og eksterne konkurransevinnere, 60 er gode kunder som er invitert med, og resten er kundekontakter, forteller pressetalsmann Steinar Sværen i Postbanken.

Han vil ikke røpe Postbankens VM-budsjett, men å spandere tre- og firedagers opphold på 172 personer er ikke billig.
Blant mindretallet som må betale for turen selv, finner vi trolig Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke. Multimillionærene har til gjengjeld råd til å betale for turen. Informasjonsdirektør Frode Geitvik i Aker RGI vil imidlertid ikke kommentere spørsmålet om de kjente fotballinvestorene skal reise, fordi han mener det tilhører deres privatliv.

TIL FOTBALL-VM: Bente Jakobsen i Postbanken demonstrerer sine fotballferdigheter foran en del av reisefølget som skal til fotball-VM i Frankrike. Bente vant turen etter en spørrekonkurranse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer