Vodkakrise i Russland

Russiske vodka-brennerier står stille. En ny lov krever nye segl på flaskene, men ettersom disse ennå ikke er klare kan det heller ikke produseres mer vodka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om denne røren fortsetter så kommer vi til å få vodka-opptøyer, advarer German Klimovskij som er markedssjef hos en av Russlands største spritprodusenter.

Bakgrunnen for krisen er en ny lov som er vedtatt i et forsøk på å komme de illegale vodka-brenneriene til livs.

Tidligere merket vodka-produsentene korken på flaskene med en lapp som bevis på at spritskatten til staten var betalt. Fra 1. juni kreves det imidlertid to slike papir-segl, ettersom skatten er delt i en føderal del for produsenten og en regional del som grossistene må betale.

Problemet er bare at de regionale seglene ennå ikke finnes. Fredag måtte derfor Vodka-brenneriene trykke på stopp-knappen, og vodka-tørste russere begynner nå å bli smånervøse.

Lagrene tømmes

- Men konsumentene i Moskva kommer enn så lenge ikke til å lide noen nød, lover salgssjefen på Krystall-brenneriet.

Det russiske skattedepartementet hevder at vodka-lagrene er store nok til å dekke minst to måneders forbruk, men andre er ikke like optimistiske.

- Vårt lager rekker bare én uke. Jeg har snakket med flere kolleger som er i samme situasjon, sier Aleksej Jegarmin i Serebrjanoprudskij-brenneriet til avisen Moscow Times.

Jegarmin spår både hamstring og prisøkninger som følge av vodka-krisen, og antyder at en prisøkning på mellom 5 og 10 prosent alt kan være på vei.

Mangler grossister

At få grossister har innhentet den nødvendige tillatelsen for å kunne distribuere vodka ut til butikkene, er også et problem.

For å dekke russernes etterspørsel trengs minst 1.500 grossister, mens bare et titall er til nå godkjent av myndighetene.

Nå mener vodka-produsentene at myndighetene må få øynene opp for alvoret i situasjonen, og se hvilken krise som truer.

- De som har hånd om alkoholspørsmål i skattedepartementet og regjeringen er inkompetente og må sparkes. Presidenten må gjøre noe, sier Sjapkin.

KRISE I NÆRINGEN: Russiske vodka-brennerier står stille.Arkivfoto: SCANPIX