BLÅSTE AV E6:  Denne vogntog-hengeren ligger og vipper på autovernet på E6 nord for Stjørdal ved 18-tiden. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
BLÅSTE AV E6: Denne vogntog-hengeren ligger og vipper på autovernet på E6 nord for Stjørdal ved 18-tiden. FOTO: TOR AAGE HANSEN.Vis mer

Vogntog blåste av E6

Politimester: - Løse gjenstander utgjør alvorlig fare for liv og helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Ved 17-tiden fikk politiet melding om at vogntog som er blåst overende av ekstremværet på E6 rett nord for Stjørdal.

Klokka 17.22 har konstituert politimester Marit Foservold Johansen i Sør-Trøndelag gått ut med en kort og tydelig pressemelding til trøndere som ennå ikke har tatt uværet på fullt alvor:

 VOLDSOMME KREFTER:  Meldingen om vogntoget og hengeren som ble truffet av ekstremværet Ivar på E6 nord for Stjørdal, kom ved 17-tiden. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
VOLDSOMME KREFTER: Meldingen om vogntoget og hengeren som ble truffet av ekstremværet Ivar på E6 nord for Stjørdal, kom ved 17-tiden. FOTO: TOR AAGE HANSEN. Vis mer

- Hold dere innendørs !  Løse gjenstander utgjør alvorlig fare for folks liv og helse. Vi gjentar oppfordringen: Hold dere innendørs !

I Trondheim går politiet rundt med roperter nog berg folk trekke inn. All busstrafikk i Trondheim har stanset på grunn av vinden.

 BLÅSTE NED:  Den skiltmasta blåste ned over E6 like sør for Trondheim rett før klokka 17.30. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
BLÅSTE NED: Den skiltmasta blåste ned over E6 like sør for Trondheim rett før klokka 17.30. FOTO: TOR AAGE HANSEN. Vis mer

Adressa.no melder at flere personer i sentrum ble truffet av et tak som løsnet fra et busskutr i Munkegata. Ingen skal være alvorlig skadd.

På Dolmøya på Hitra har taket blåst av en Joker-butikk, melder NRK Dagsnytt.

 SPERRER I STJØRDAL:  Stjørdal brann- og redningstjeneste sperrer for trafikk som kan "forville" seg inn på havna i Stjørdal. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
SPERRER I STJØRDAL: Stjørdal brann- og redningstjeneste sperrer for trafikk som kan "forville" seg inn på havna i Stjørdal. FOTO: TOR AAGE HANSEN. Vis mer

Og i Stjørdal sentrum har politiet og redningsetaten sperret av veien til havna i påvente av at ekstremværet Ivar skal slå til med full styrke nå ved 18-tiden.

Det ber meldt tre meter høye bølger som vil skylle inn over land, og tidligere i ettermiddag  var politet på jakt etter bileiere som hadde parkert ved kaikanten.

 BØLGER:  Uværet fører til høye bølger i Trondheimsfjorden. Spesielt Stjørdal er utsatt. Grafikk: Meteorologisk institutt.
BØLGER: Uværet fører til høye bølger i Trondheimsfjorden. Spesielt Stjørdal er utsatt. Grafikk: Meteorologisk institutt. Vis mer

- Alle som ikke har noe livsnødvendig å gjøre ute, må holde seg inne. Dette blir voldsomt, sier politiets innsatsleder Tor Inge Aas til Dagbladet like før klokka 17.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Ålesund sentrum i ettermiddag måtte to politimenn hjelpe i sikkerhet en kvinne som ble tatt av vinden, bokstavelig talt.

 - BLI INNE:  Politiets innsatsleder Tor Inge Aas i Stjørdal oppfordrer folk til å holde seg inne. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
- BLI INNE: Politiets innsatsleder Tor Inge Aas i Stjørdal oppfordrer folk til å holde seg inne. FOTO: TOR AAGE HANSEN. Vis mer

Kvinnen ble feid overende av et vindkast fra uværet Ivar, som mildnet og tok retning nordover etter å ha demonstrert uregjerlige krefter en drøy time.

- Potensielt livsfarlig Ekstremværet Ivar er på er ventet å hamre kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag med vinder opp i orkan styrke. Uværet blir kort, men intenst og potensielt livsfarlig, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Værvarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

Flere andre fotgjengere hadde også problemer med å holde seg oppreist under de plutselige og voldsomme vindkastene.

 TATT AV IVAR:  Denne kvinnen blir hjulpet i sikkerhet av politiet etter å ha blåst overende midt i Ålesund sentrum i ettermiddag. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET.
TATT AV IVAR: Denne kvinnen blir hjulpet i sikkerhet av politiet etter å ha blåst overende midt i Ålesund sentrum i ettermiddag. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET. Vis mer

Ved 14.30-tiden mistet en 83 år gammel mann fotfestet i et gangfelt rett ved Rådhuset i Ålesund. Han ble liggende i gata med smerter, støet opp av vindfaste politimenn og kjørt til sykehus for en undersøkelse.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader under Ivars ferd over Sunnmøre. På Valderøy blåste en garasje over en bil.

Orkan Meteorologene forventer sterk storm langs kysten av Møre og Romsdal, med vindkast på mellom 40 til 45 meter sekund inn over land. Spesielt kysten ved Trondheimsfjorden kommer til å få den verste brodden fram mot klokka 18, med vind opp i orkan styrke. Det kan føre til store ødeleggelser.

- Vi forventer også kraftig vind innover Trondheimsfjorden, kombinert med høye bølger og stormflo. Stjørdal ligger utsatt til for dette, i tillegg til Verdal og Steinkjer sentrum. Trondheim ligger mer i le, men også her kan det komme kraftige vindkast, sier meteorologen.