Voksen mann smittet av E.coli

E.coli-offer nummer 15 - Mattilsynet tror det kan bli flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fikk helsemyndighetene konstantert E.coli-offer nummer femten. Det er en ung mann fra Hedmark, under 30 år. Det er første gang i denne E.coli-skandalen at et voksent menneske rammes av den alvorlige smitten.

- Mannen ble syk 13. mars. Han har vært innlagt på sykehus med blodig diaré, ikke nyresvikt. Han er frisk og utskrevet fra sykehuset, men vi får ikke intervjuet han før seinere i dag om hva han har spist fordi prøven først ble klar i ettermiddag, sa avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han tror at det kan dukke opp flere E.coli-ofre de nærmeste dagene. Men neppe mange.

- Voksne folk har tydelig en høyere terskel for å gå til lege enn når sykdom rammer barn. Blodig diaré er ingen spøk for voksne heller.

Nå er alle morrpølsene fra Gilde ute av handelen, bekrefter Mattilsynet.

- Kjøttdeigsporet er ytterligere nedprioritert, men det vil gå enda noen dager før vi helt tør å utelukke at kjøttdeigen fra Rudshøgda har hatt noe med E. coli-smitten å gjøre, sier direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Hun tror ikke at det nødvendigvis er noen sammenheng med E.coli-smitten i Sogndal har noe å gjøre med at noe av råstoffet i Morrpølsen kommer fra Rudshøgda.

- Vi er langt fra sikre på at vi noen gang kommer til å finne årsaken til smitten, fordi det ikke finnes rester igjen av flere råvarer i Morrpølsa. Men uansett vil vi stå sterkere til seinere situasjoner, sier hun.

Voksen mann smittet av E.coli

I dag fikk Terina i Sogndal resultatet av 63 miljøprøver fra anlegget, som er tatt etter nedvasking. Ingen viser spor av den farlige E.coli-bakterien 103.

Mattilsynet har allerede analysert flere hundre prøver fra Sogndal uten at det er funnet E.coli. Men det gjenstår fortsatt flere hundre analyser.

Det er heller ikke funnet noe galt i krydderprøvene som er analysert så langt.

Voksen mann smittet av E.coli