Voksende motstand mot oljesand

Et økende antall Statoil-aksjonærer vil ha slutt på oljesandprosjektet i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||
Et økende antall Statoil-aksjonærer vil ha slutt på oljesandprosjektet i Canada. Men uten støtte fra regjeringen vil de ikke vinne fram på onsdagens generalforsamling.

Greenpeace og WWF har tegnet aksjer i Statoil for å få selskapet til å avslutte milliardprosjektet i Albertas skoger. Svenske Folksam og danske KPA Pension har allerede kunngjort at de vil stemme for forslaget om uttrekk.

Nå er det klart at også Storebrand og Alfred Berg Etiske Fond støtter initiativet fra miljøorganisasjonene. Fra før har Svenska kyrkan solgt seg ut av Statoil i protest mot oljesandprosjektet.

- Pengene vi plasserer på vegne av andre må investeres i bærekraftig utvikling. Verden står overfor enorme utfordringer i form av befolkningsvekst og økologisk ressursbruk. Vi synes ikke prosjektet passer inn i dette bildet, sier Kristin Meisingset, leder for Storebrands avdeling for samfunnsansvarlige investeringer, til NTB.

Står på sitt

- Vi ser en tendens til at toneangivende investorer tar ansvar og markerer at tjæresand er uansvarlig, sier fagsjef Nina Jensen i WWF.

Hun håper å få enda flere over på sin side foran generalforsamlingen, og organisasjonen hennes har innledet den reneste overtalelseskampanjen mot investorer som Folketrygdfondet, KLP, DNB NOR, Vital og Opplysningsvesenets fond.

- Det er ingen tvil om at mange av Statoils investorer finner tjæresandaktiviteten sterkt ubehagelig. Økonomien er også usikker i en tid hvor vi kan forvente økte restriksjoner og høyere pris på denne typen karbonintensiv energi, sier hun.

Men selve storfisken på generalforsamlingen kan WWF gi opp å overtale. Staten, som eier 67 prosent av Statoil, vil i år som i fjor stemme imot forslaget om å avslutte oljesandprosjektet.

Ifølge Olje- og energidepartementet traff Statoil en rent forretningsmessig beslutning da selskapet brukte 12 milliarder kroner på å kjøpe seg inn i oljesandaktivitetene i Canada i 2007. Regjeringen mener det vil være i strid med så vel allmennaksjeloven som den rødgrønne eierskapsmeldingen å omstøtte denne beslutningen.

SV-kamp

- Vi har hatt problemer med å nå fram med vårt syn om at det er mulig å ta stilling til enkeltprosjekter gjennom den eierskapsmeldingen vi har i dag. Derfor vil vi endre eierskapsmeldingen, sa SVs næringspolitiske talsmann Alf E. Holmelid til NTB i forrige uke.

Han har håp om at en ny og skjerpet eierskapsmelding vil bli forelagt Stortinget allerede neste vår, og sier oljesandprosjektet dermed kan bli avsluttet på generalforsamlingen i 2011.

Det er juridisk uenighet om dagens eierskapsmelding og allmennaksjelov virkelig gjør det umulig for staten å ta stilling til prosjektet allerede nå. Førsteamanuensis Beate Sjåfjell ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo sier til NTB at staten har full anledning til å stemme med WWF og Greenpeace.

- Staten har et langsiktig perspektiv på sitt eierskap. Det innebærer en aktiv holdning også til selskapenes vekst og planer når det gjelder nyinvesteringer og satsing på forskning og utvikling, sier hun.

Omstridt

Det er svært energikrevende å utvinne olje fra tjære- eller oljesand, en blanding av sand, leire, vann og råolje. På Stortinget har Venstre og KrF forgjeves prøvd å få regjeringen til å stanse Statoil-prosjektet.

Ifølge WWF og Greenpeace har utvinning av tjæresand store negative effekter på miljø, helse og klima. Organisasjonene mener utvinningen raserer det biologiske mangfoldet og bidrar til at miljøgifter og kreftfremkallende stoffer gjør skade på flora, fauna og mennesker.

Statoil-sjef Helge Lund har gjentatte ganger avvist at det er aktuelt å trekke seg ut av oljesanden. Han hevder tvert imot engasjementet er bra for miljøet fordi Statoil vil gjøre produksjonen renere og mer CO2-effektiv. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer