Vokser med lommeboka

Siste halvår har Tormod Hermansen pøst ut vel 23 milliarder kroner for å bli en av de største på mobilmarkedet. Nå er Tele-Tormods mobil-imperium like stort som Telia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den siste investering i Danmark i dag er Hermansen igjen med i kampen om de virkelig store mobilinntektene i Norden i framtiden etter sammenbruddet med Telia. Telenor la i dag 14,5 milliarder kroner kontant på bordet for aksjemajoriteten i det danske mobilselskapet Sonofon. Kjøpet var frekt og ble gjort rett foran nesen på andre konkurrenter i Skandinavia og Europa. Samtalene mellom kjøper og selger starter for noen måneder siden.

Back in business

Aksjeposten kjøpes fra Great Nordics og er på 53,5 prosent. Resten av aksjene i selskapet eies av det amerikanske selskapet Bell South. Det danske selskapet har omlag 900 000 mobilkunder, hvorav et flertall er privatkunder. Selskapet har omlag 30 prosent av mobilmarkedet i Danmark og noe høyere andel av trafikkgrunnlaget.

- Vi har hatt behov for å få en sterkere posisjon i Norden. Den var nemlig ikke god nok, sa Tormod Hermansen under en pressekonferanse i dag.

Sterk vekst

Sonofon er det nest største mobilselskapet i Danmark og er det selskapet med sterkest vekst den siste tiden. Telenor har ingen umiddelbare planer om store radikale endringer i selskapet.

Telenor ser på Danmark som et spennende marked i årene som kommer ettersom mobildekningen er langt lavere der enn i de andre nordiske landene. Det er dette potensialet Telenor ser de store inntjeningsmulightene i på sikt.

Tvillingbror

Før dagens oppkjøp var svenske Telias mobilavdeling betydelig større enn Telenor Mobil. Men fra å være lillebror er Telenor nærmest å regne som en tvillingbror av Telia i nordisk sammenheng.

- At kjøpet ble kjent samme dag som Telia ble notert på børsen er bare tilfeldigheter sa Tormod Hermansen på pressekonferansen i dag og smilte.

Med den nye investeringen har Telenor nå direkte og indirekte 10 millioner mobilkunder fordelt på selskaper i Norden, Europa og Sørøst-Asia. I tillegg har selskapet gjort investeringer i USA.

Vokser med lommeboka

Telenor Mobil har det siste halvåret brukt penger i flere selskaper. Investeringen i Danmark er den største, men flere av de andre er også i milliardklassen. Nylig økte Telenor sine investeringer i det tyske selskapet Viag Interkom med 300 millioner kroner. I tillegg kjøpte det norske teleselskapet seg opp i det malaysiske teleselskapet Digi for 2 milliarder kroner i desember. Telenor befester sin posisjon i Thailand og har nylig brukt og forpliktet seg til å bruke tilsammen 6,3 milliarder kroner der gjennom selskapet TAC.

Det er viktig for Telenor å styrke seg gjennom oppkjøp nå før børsnotering. Hvis ikke kan selskapet lett bli slukt av andre og større aktører.

- Den beste beskyttelse et selskap kan ha er å være fullt priset, sier Arve Johansen, administrerende direktør i Telenor Mobile Communications til Dagbladet.no

OK for regjeringen

Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen støtter Telenors oppkjøp.

- Telenor vil med dette sikre sin posisjon som et av Nordens ledende teleselskaper, sier samferdselsministeren til NRK.

Kjøpet vil skape større muligheter for å utvikle norsk kompetanse mener han.