Vokser opp med feil pappa

Ett av tyve barn vokser opp med en pappa som ikke er deres biologiske pappa - uten at verken far eller barn vet at de ikke er i slekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er tallmateriell for «feil» farskap i parforhold. Både Rettsmedisinsk institutt i Norge og Rettsmedisinalverket i Sverige oppgir tallene som sannsynlige. Tallene er kommet fram ved donasjoner av organer fra familiemedlemmer. Ved slike donor-operasjoner er det nemlig avslørt at i hele 10 prosent av tilfellene kunne ikke den oppførte barnefaren være biologiske far. Den egentlige faren måtte være en annen.

- Vi er kjent med at professor Bertil Lindholm ved Rettsmedisinalverket i Linköping, Sverige anslår at inntil 5 prosent av barna vokser opp med «feil» far. Selv om dette høye tallet ikke dokumenteres, er det kanskje ikke et umulig anslag for situasjonen også i Norge, sier seksjonsleder Margarethe Stenersen ved Rettsmedisinsk institutt (RI) til Bergens Tidende.

Hvert år kommer ca. 1.300 farskapssaker inn til DNA-sjekk ved RI. Flere titall av disse mennene blir frikjent for farskap gjennom DNA-test.

Men mørketallene for farskap kan være svært høye. Hvert år blir en stor gruppe menn avvist av rettsapparatet når de ber om å få prøve sitt farskap for retten.

I et høringsutkast til endring av barneloven foreslår barneminister Laila Dåvøy at mannen ikke lenger skal måtte dokumentere sannsynlighet for at han ikke kan være biologisk far for å få sitt farskap rettslig prøvet.

(NTB)