VIL HA MOBILFRI: Sandra Borch (Sp) stiller som byrådslederkandidat til høstens valg i Tromsø. Hennes hjertesak i årets valgkamp er mobilfrie barne- og ungdomskoler for å få slutt på mobil-mobbing. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VIL HA MOBILFRI: Sandra Borch (Sp) stiller som byrådslederkandidat til høstens valg i Tromsø. Hennes hjertesak i årets valgkamp er mobilfrie barne- og ungdomskoler for å få slutt på mobil-mobbing. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Voksne aner ikke hvor mye mobbing som foregår på barnas mobiler

Sandra Borch går til kamp for mobilfrie skoler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartipolitiker Sandra Borch tar nå til orde for mobilfri barne- og ungdomskoler i Tromsø. Dersom hun får det som hun vil kommer man ikke lenger til å se mobiltelefoner ved noen av landets barne- og ungdomskoler.

- Jeg ser ingen grunn til at elever på barne og ungdomskolen skal ha mobilen med seg på skolen. Den skaper ofte dårlig konsentrasjon og er forstyrrende, sier Borch som stiller som byrådslederkandidat til høstens valg i Tromsø.

Hun støtter seg blant annet på en stor studie fra University of Texas i USA som ble lansert tidligere i sommer. Studien viser at skoler som har praktisert forbud mot mobiltelefoner i skoletiden, får elever som produserer bedre eksamenskarakterer og som oppgir at de trives bedre på skolen.

Vil bremse mobbing Hun lanserer forslaget først og fremst som et aktivt tiltak mot mobbing i skolen.

- Mobiltelefonen har blitt en ny og mer ukontrollert arena å mobbe på. Det er også langt vanskeligere for voksne å avdekke mobbingen som foregår på mobiltelefoner. Voksne aner ikke hvor mye mobbing som foregår på mobiltelefonene til barna deres, sier Borch som tidligere har snakket ut om mobbing og netthets mot seg selv.

- Det er klart at dette er delvis basert på egne erfaringer, legger hun til.

Det siste året har hun holdt foredrag om mobbing ved skoler over hele landet. Det var under disse foredragene Borch begynte å vurdere en mobilfri skolehverdag.

- Jeg vet dessverre at mobiltelefonen er en mobbearena. Bilder og meldinger om andre er dessverre mer vanlig enn uvanlig, og lærerne har vanskelig for å avdekke det da det skjer i skjulte kanaler som på instagram, snapchat, ask.fm og hemmelige Facebook-grupper, sier Sp-politikeren og legger til:

- Men jeg mener helt klart at dette bør bli en felles norm for alle barne- og ungdomskolene i Tromsø og Norge. Jeg vet at noen skoler i Tromsø og Troms allerede praktiserer ordningen, og har god erfaring med det, sier Borch til Dagbladet.

Utelukkende positivt Skolen på Gryllefjord i Torsken kommune på Senja i Troms er en av disse. Barne- og ungdomsskolen med 77 elever innførte ordningen med å inndra alle elevenes mobiltelefoner hver morgen, etter erfaringer med det de valgte å kalle uheldig spredning av bilder og videoer tatt på skolen.

- Elever som verken ønsket eller samtykket til å bli filmet eller fotografert, ble nettopp det, og videoene ble spredd på nettet. Vi har for eksempel hendelser som har skjedd i skolegården som skal håndteres av lærere og enkelte ganger av foreldre, men som har blitt spredd på nettet, sa nestleder ved skolen Johnny Wilhelmsen den gang.

Tilbakemeldingene har siden vært utelukkende positive, kan rektor Gøran Wilsgård ved Gryllefjord oppvekstsenter bekrefte.

- Vi har bare gode erfaringer med mobilfri skole. Det er klart at det var en del snakk om det blant elevene i begynnelsen, men det har gått veldig fint. Vi ser at elevene har blitt mye mer sosiale i friminuttene og det er mindre forstyrrelser i timene, sier Wilsgård til Dagbladet.

Dagbladet skrev også tidligere i år om Ål ungdomskole som hadde innført mobilhotell ved skolen, med stor suksess.

Tror ikke på nasjonalt forbud Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ved flere anledninger uttalt at det er uaktuelt å innføre et nasjonalt forbud mot bruk av mobiltelefoner i skolen.

- Personlig mener jeg at det er en veldig god idé med mobilfrie skoler. Flere skoler har mobilhotell og har gode erfaringer med det. Samtidig er det skoler som mener de har gode erfaringer med å bruke mobiltelefoner som en del av undervisningen. Derfor mener jeg dette er noe skolene burde få lov til å avgjøre selv, sier statsråden til Dagbladet.

Mobilhotell: Mobilhotellet til klasse 8B på Ål Ungdomskole. Foto: Mari Halde Andersson.
Mobilhotell: Mobilhotellet til klasse 8B på Ål Ungdomskole. Foto: Mari Halde Andersson. Vis mer

Selv om Røe Isaksen sier at politikernes meninger ikke nødvendigvis bør påtvinges skolene, er han opptatt av at man har et grundig regelverk rundt mobilbruk i skoletiden.

- Uavhengig av om en skole har forbud eller ikke, bør man ha soleklare regler som sørger for at mobilen ikke skal være oppe i timen med mindre læreren har gitt beskjed om det. Det er også viktig at læreren har muligheten til å inndra telefonen dersom regelverket brytes, sier han.

Behøver tydelig regelverk Statsråden sier at regjeringen arbeider med problematikken.

- Vi har tydeliggjort hvor enkelt det er å lage et regelverk som gir muligheten til å inndra en mobiltelefon. Vi har også sendt ut et forslag til regelverk ved skolene, men det er viktig at skolene bestemmer dette selv, sier han.

Røe Isaksen forteller at han ikke har sett spesielt på problematikken med mobil-mobbing i skolen.

- Vi vet at det er mye mobbing via mobiltelefoner, som kan forekomme døgnet rundt også utenfor skolen. Det viktigste skolene kan gjøre er som sagt å ha klare regler. Dersom læreren ikke har sagt at mobilen kan tas fram bør den ligge avslått dypt nede i sekken, eller låst inn i et skap.

- Et skritt i riktig retning Sandra Borch er enig med kunnskapsministeren om at et nasjonalt forbud ikke er veien å gå, men ønsker likevel å skape forandring.

- I dag er det opp til skoleledelsen og kommunene selv. Jeg mener det er en bra ordning, for man kjenner problemet der man er nærmest selv. Samtidig tror jeg det er viktig at kommunene kommer med en handlingsplan mot mobbing, der mobilfrie skoledager er en sentral del, sier hun.

Sp-politikeren understreker at mobilfrie skoler ikke vil stoppe mobbingen, men hun tror det kan bøte på problemet.

- Jeg er bevisst på at det alene ikke er nok til å bli kvitt mobbing, men det er et skritt i riktig retning. Man må ta problemet ved rota.

VIL IKKE FORBY: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes det er en god idé med mobilfrie skoler, men ønsker ikke noe nasjonalt forbud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL IKKE FORBY: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes det er en god idé med mobilfrie skoler, men ønsker ikke noe nasjonalt forbud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer