Voksne jenter best bak rattet

STOCKHOLM (Dagbladet): Godt voksne kvinner opp mot 60 år er de sikreste bilførerne. Unge gutter som nylig har fått førerkort er verstingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en stor undersøkelse det svenske forsikringsselskapet Folksam har utført. De har sett på alle forhold som har betydning for å kartlegge sikre og farlige bilførere.

Bilen du kjører forteller også mye om du er en sikker eller en farlig sjåfør. Verstingbilen er en sportsbil som har over tre ganger høyere skadeutbetalinger enn den «snilleste» bilen. Den er en eldre småbil - vanligvis japansk.

Gamle herrer en fare

Med alderen stiger skadekurven. Undersøkelser viser at etter 65 år stiger skadeutbetalingene ganske bratt. Det gjelder særlig for menn som ofte er umulig å få til å slutte å kjøre bil, trass i at syn, avstandsbedømmelse og reaksjonsevne svekkes.

Den typiske «eldreulykken» skjer ved utkjøring fra liten vei. Den eldre bilføreren som skal ut på hovedveien ser bilen som kommer kjørende. Han vet han har vikeplikt. Men har vansker med å bedømme avstanden til bilen på hovedveien. Han har også vansker med å anslå hastigheten bilen kommer i.

Dyrere forsikring

Forsikringsselskapene setter priser på forsikring etter skaderisiko. Bilførerens alder, bosted, familieforhold, tidligere liv som bilfører, kjønn, biltype, modell etc., teller ved fastsettelse av pris. Aller dyrest er det for de yngste bilførerne. Flere selskaper plusser på 6000 kroner i pris for unge sjåfører. Gjensidige har en ordning der unge som kjører skadefritt de første årene, får tilbake penger etter noen år.

Kjønnspremier

Storebrand har nylig innført kjønn som kriterium ved bilforsikring. Erfaringene viser at biler registrert på kvinner har færre skader enn om det står et mannfolknavn i vognkortet. Det betyr at premiene for kvinner er lavere enn for menn. Så familiebilen kan med fordel registreres på kvinnen i huset. Det betyr reduserte bilutgifter for familien.

Dyrest av de dyre

Den dyreste av alle forsikringspriser betaler mannen på under 20 år, bosatt i Oslo eller Finnmark og som ønsker å forsikre en sportsbil med kraftig motor med ubegrenset bruk .

Den aller billigste forsikringen får kvinnen som eier en billig, mellomstor bil og som bor i landlige omgivelser i Sogn og Fjordane.

INGEN SINKE:</B> Grethe Eliassen fra Hurum har kjørt skadefritt i 25 år og sier selv hun ikke er noen sinke. Grethe lurer ofte på hva som rører seg i hodet på dem som kjører uvettig.