- Vokste opp med mammas trusler om helvete

Sekt-datteren Sophia Evensen vokste opp i den lukkede menigheten «Faderhuset» i Danmark. Nå forteller hun om oppveksten og sin verste fiende - moren Ruth Evensen, som hersker over den autoritære sekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no): I 18 år har danske Ruth Evensen sammen med sin mann Knut bygget og ledet den kristne sekten Faderhuset i Danmark. På få år ble hun kjent i hele Danmark som en fritttalende kristen-leder i religiøse og moralske spørsmål.

Merkesakene er utryddelse av abort og homofil. Menighetens indre liv er svært omstridt. Hemmlighold fører til at incest-saker ikke når offentlighetens lys og at minst en overgriper er blitt beskyttet.

Sekten beskyldes også for hjernevask, splitting av familier, utstøting av frafalne og økonomisk utbytting av medlemmer.

Lederen, Ruth Evensen, hylles som «Gud» og «Apostel» innad i menigheten. Medlemmene bor ofte i kollektiver der de overvåkes og tvinges til å underkaste sektlederens strenge lære.

Skandaler
De siste årene har beskyldninger om seksuelle overgrep, mishandling av barn og økonomisk rot imidlertid overskygget sektens håp om å rense Danmark for synd og moralsk fordervelse.

I kjølvannet av Faderhusets forsøk på å sikre sine hundretalls av nåværende og tidligere medlemmer en plass i himmelen, ligger flere ødelagte menneskeliv, ruinerte familier og havarerte ekteskap.

En som holdt på å gå under var Ruths egen datter, Sophia Evensen (32).


Besatt

Neste uke utgir hun selvbiografien «Ondskap» - om oppveksten og flukten fra sekten hun var oppdratt i.

- Min mor manipulerer mennesker og ødelegger livene til folk som ser etter åndelig veiledning, mange ruineres økonomisk av Ruth og Faderhuset, sier Sophia Evensen til Dagbladet.no

Flukten har kostet henne familien, venner og samværet med sin egen datter. Sophias to brødre og far er fremdeles sektmedlemmer.

Ifølge Sophia er Danmarks mest kjente sektleder, som av menigheten hylles som Danmarks apostel og frelser, en manipulerende og hensynsløs tyrann og «besatt av en ond ånd».

Ødelagte liv 

Vi møter henne på kafeen Den røde hund på Nørrebro i København. Sophia, som til daglig bor i USA, er tilbake i Danmark for å starte kampen mot Faderhuset og sin egen familie.

- Min misjon er å være en stemme av håp i den situasjonen som min mor Ruth har skapt. For de mennesker og familier som har blitt såret og fått deres liv fullstendig destruert opp igjennom årene. En stemme som sier til dem: «det er et liv på den andre siden», forteller Sophia.

- Jeg vil vise at man kan overleve et møte med Ruth.

Skifter navn

Faderhuset er kjent for morens markante lederstil og at sekten hyller henne som Guds fysiske stedfortreder og som en «apostel» som skal frelse Danmark.

Motstand internt møtes med trusler om helvete. Men verst av alt er hjernevaskingen, mener Sophia, som selv har fått innprentet fordømmelser og profetier om verdens ødeleggelse fra barnsben av.

- Sekter krever folks fulle innlevelse. I dansk sammenheng peker Faderhuset seg klart ut som den mest ekstreme, den står i spissen. Ruth Evensen utraderer i mange tilfeller folks personlighet og flere blir bedt om, og skifter, navn. Mitt liv var fullstendig innkapslet i Faderhuset, forteller hun.

Truet med helvete hele barndommen
Oppveksten med stadige trusler om helvete og fordømmelse av alle som stod utenfor som «krenkede og fortapte mennesker» førte til at alle nye inntrykk og personer ble møtt med mistro og frykt.

- Jeg husker min mor alltid sa til meg: gjør du slik eller slik kommer du til helvete. Om du velger å gjøre som jeg sier, så kommer du til himmelen.

- Var det bare sort og hvitt, aldri noen enkle valg?

- Nei aldri, ikke en eneste gråsone. Og jeg var livredd for at noe skulle hende meg eller å bli skadet. Fordi jeg måtte bruke all min tid på å komme til himmelen, sier Sophia.

Selv tjente Sophia familien og sekten i hele sin barne- og ungdomstid. Ikke før hun ble 28 startet opprøret mot hjernevaskingen - og en mor som hevdet å være Guds talerør både hjemme og i menigheten.

Skamfullt og ydmykende

- Mange velger å bli i sekten fordi de ikke kan overskue tanken om at de har blitt så bedratt. Det er så skamfullt, pinlig og ydmykende å skulle innse at de har blitt løyet for og at de har godtatt det. Sophia har brukt flere år på et oppgjør med fortiden.

- Hva var det viktigste du gjorde for å bryte ut, for å gjennomføre det du i boken kaller for "avprogrammering".

- Det viktigste jeg gjorde var å analysere mitt liv. Stille spørsmålet: "hva har brakt meg til dette punktet", sier hun. Sektdatteren mener hun tidlig ble oppdratt til å søke etter en autoritet som skulle ta valg for henne. Men også til å manipulere andre.

Livsløgn
- Man må spørre seg selv: hva ble plantet i meg og fikk meg til å ta disse valgene? Jeg fant etter hvert ut av hvordan mitt sinn har blitt programmert til å underlegge og underkaste meg. Så spurte jeg meg selv om jeg ville bli, eller ville ut.

Hun håper at historien kan være avgjørende for dem som er i klørne på religiøse sekter.

- Prosessen lyder banal, men det er ikke banalt når man står oppi det.

- Henrik Ibsen skrev i Vildanden at "Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar De lykken fra ham med det samme".

- Haha, ja, det kjenner jeg litt til. I mitt tilfelle, og i så mange andres tilfelle, så var det jo et valg å tro på dette. Mange kommer inn i dette som voksne og tar jo aktive valg om å bli værende, til tross for at de burde vite bedre. Men frykt og religion er sterke krefter, sier Sophia, som fremdeles er aktiv kristen i dag. 

Predikant

For tiden jobber hun i USA som predikant og ekteskapsrådgiver sammen med sin ektemann Edwin.

- Jeg tror på det motsatte av Faderhuset, på kjærelighetsbudskapet og at Gud skal omfavne og hjelpe - ikke fordømme, sier hun.

Ruth Evensen vil ikke gi noen kommentar om boka eller intervjuet datteren har gitt til Dagbladet.no.

- Sophia har aldri vær medlem av Faderhuset og kjenner ikke til hva som foregår. Hun har andrehåndskilder, sier Ruth Evensen til Dagbladet.no.

- Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere noe.

ENGASJERTE: Noen av Faderhusets daværende medlemmer under en Gudstjeneste i sektens lokaler på Nørrebro i København.
APOSTEL ELLER TYRANN?: Faderhus-leder Ruth Evensen utpekes av sin datter som en moraliserende og destruktiv person, som har ødelagt menneskers liv mens de har søkt religiøse svar i den kristne sekten og frikirken. Menigheten hyller henne som «Danmarks mor» og «apostel».