Vokter Euro-muren

HAAG (Dagbladet): Bak høye murer sitter Europas fremste eksperter på menneskesmugling og mafiavirksomhet. Europol har bidratt til oppklaringen av en rekke saker, flere av dem med forgreininger til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske politimannen Björn Clarberg er leder for Europols arbeid med å avsløre den raskest voksende industri innenfor organisert kriminalitet: menneske-smugling og andre former for handel med mennesker.

Avdelingen samler systematisk informasjon fra samtlige EU-land for å kartlegge mafiagrupper og smuglerruter. Norge arbeider for å få en formell samarbeidsavtale med Europol i løpet av neste år.

- Vi har vært med i etterforskningen av saker som også har hatt forgreininger til Norge. I fjor ba Sverige og Danmark om hjelp fra Europol for å stanse en hallikliga som kidnappet unge jenter fra flere østeuropeiske land og presset dem til å prostituere seg i Skandinavia. Flere av jentene ble seinere funnet i Norge. En forferdelig sak, sier Clarberg.

Økt overvåking

Den europeiske organisasjonen for politisamarbeid ble opprettet som en følge av Maastricht-traktaten. I en europeisk union med ubegrenset bevegelsesfrihet innenfor unionen er det nødvendig å etablere et europeisk politi- og overvåkingssamarbeid, sier Clarberg.

Det betyr streng kontroll ved unionens ytre grenser og økt politiovervåking innad.

- Det sies at det kom om lag fem millioner ulovlige innvandrere til Europa i 1990-åra. Vi kan ikke bekrefte tallene, men det viser problemets størrelse, sier Björn Clarberg.

Men tallet kan være langt høyere.

John Morrison, som i forrige uke ga ut rapporten «The trafficking and smuggling of refugees», hevder at forbrytersyndikater årlig tjener mellom 5 og 7 milliarder dollar (42 til 60 milliarder kroner) på menneske-smugling.

Uten identitet

- Dette er mennesker som lever uten identitetspapirer, uten mulighet til fast jobb og som mangler alle rettigheter. De blir ofre for kyniske arbeidsgivere som kan utnytte dem på alle måter, sier Clarberg.

Ifølge Europol blir mafiabandene mange ganger betalt for å «rekruttere» arbeidskraft til sexindustrien og andre virksomheter, blant annet restaurantbransjen.

- Vi snakker om de reneste slavekontrakter. Fra Sør-Europa vet vi at deler av landbruket kynisk utnytter flyktninger fra Nord-Afrika, forteller han.

Farlige bander

Det er ofte de samme mafiabandene som driver både med prostitusjon og regulær menneskesmugling. Deres metoder er brutale, og det står så mye penger på spill at mafiagruppene er villige til å bruke makt.

Derfor lever politiekspertene i Europol svært beskyttet. Gitter og piggtråd, døgnkontinuerlig vakttjeneste, tv-overvåking og fotoforbud vitner om at man tar sikkerheten på alvor.

TRAGEDIE: Etter Dover-tragedien, der 58 kinesere ble funnet omkommet i en lastebil, ble Europol koblet inn som ekspertorgan. I fjor bidro Europol til å avsløre en hallikmafia som kidnappet jenter for prostitusjon i Norge, Sverige og Danmark.