Vokter loven i lovløst land

PRISTINA (Dagbladet): - Flytt den bilen, brøler Hassan Al-Majali på engelsk. Sjåføren rygger motvillig ut av sin ulovlige parkeringsplass. Hassan kjører politijeepen videre. I bakspeilet ser han bilen buksere tilbake på ulovlig plass. Hassan banner lavt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sånn er det hele tida. Og det er seks timer igjen av skiftet, sukker Hassan Al-Majali, til vanlig politi i Amman i Jordan, nå på ett års oppdrag for FN-politiet i Kosovos hovedstad, Pristina.

Antallet alvorlige voldsforbrytelser i Kosovo har gått ned i forhold til samme tid i fjor, da rasende kosovoalbanere gikk til voldsomme hevnaksjoner mot serberne. Den siste tida har det vært en liten økning i antallet politisk motiverte drap, og UNMIK-politiet frykter mer vold i opptrappingen til det planlagte lokalvalget i oktober. I begynnelsen av august ble seks politikere fra Ibrahim Rugovas parti LDK drept. Gjerningsmennene er ikke tatt, men mistanken er rettet mot tilhengere av Hacim Thacis parti, UCK-geriljaens politiske ving.

Høy kriminalitet

Men den normale kriminaliteten, som tyveri, voldtekter, drap og trafikkforseelser, har holdt seg stabilt høyt, også etter at FN fikk sin politistyrke på plass seint i fjor høst. Og stadig oftere ser FN-politiet mafiaens hånd bak forbrytelsene.

UNMIK-politiet har ei egen gruppe som driver etterforskning rettet mot organisert kriminalitet. Det har lyktes å avsløre illegale bordeller med tvangsprostituerte kvinner fra andre østeuropeiske land. Kvinnene forteller at de ble lurt med løfter om jobber i Vest-Europa. De endte som prostituerte i Pristina.

På Stasjon 1 i Pristina summer det som en bikube. I inngangen sitter folk og venter på å bli avhørt, få bilen sin registrert eller for å melde fra om forbrytelser. Bare den halvtimen Dagbladet er inne på stasjonen, passerer politimenn fra 14 land.

Store hjulbeinte amerikanere, indiske politimenn med brystet fullt av ordener, stramme tyske offiserer og høyreiste kenyanske patruljemenn. Det har tatt tid å få orden på de 3954 politimennene fra hele verden og kvaliteten veksler. I FN-politiet er det alt fra erfarne etterforskere, butikkvektere fra USA og skogvoktere fra Ghana.

- Vi har hendene fulle, sier nestsjefen for Stasjon 1, Anju Gupta fra New Delhi i India.

De kalles «Coca-Cola-politi» på grunn av bilene som er malt i samme farger som leskedrikkboksene. Hassan flirer av tilnavnet idet han vrenger firehjulstrekkeren ut i trafikken.

Uten førerkort

Hassans lag består av Mimoza Krasniqi, væpnet kosovoalbansk politikvinne med tre måneders utdanning på politiakademiet bak seg, og tolken Ghent. Hassan og Mimoza er i stram uniform, Ghent har shorts og undertrøye. Sør i byen treffer vi stasjonssjef for Område 2, Gil Gilbertson fra Oregon i USA, som er lei av papirarbeidet og har tatt seg en tur på patrulje.

- Jeg knep denne fyren her uten førerkort og papirer på bilen. Nå tar jeg bilen, sier han.

<B>TAUET INN:</B> Her forklarer Gil Gilbertson fra USA (i mørk uniform) en kosovoalbansk mann hvorfor han må taue inn den uregistrerte bilen hans.