Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vokter mulige sars-pasienter

To menn i 40-åra ligger nå på isolat ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) med symptomer som likner sars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hilde Schjerve

De to er kolleger innen byggebransjen, og oppholdt seg samtidig på en jobbkonferanse i Singapore i tida 7.- 10. mai. Deretter reiste de på ei ukes ferie til Thailand. På søndag returnerte de til Gardermoen. Den ene pasienten, som ble innlagt i går ettermiddag, skal ha følt seg dårlig i noen dager, mens den andre ble syk etter at han kom hjem på søndag. 46-åringen som driver et enmannsforetak innen bygginstallasjon tok kontakt med Oslo legevakt søndag kveld og ble innlagt ved Ahus natt til i går.

- Han har forholdsvis høy feber, over 39 grader, har tidvis vært plaget med kortpustethet, men er ikke alvorlig syk for øyeblikket.

Prøver analyseres

Siden Ahus ikke er utstyrt med luftsmitteisolater, ble de to lagt på hvert sitt kontaktsmitteisolat. Avdelingsoverlege Geir Bukholm ved sykehusets avdeling for smittevern beklager dette, men mener at situasjonen likevel er tilfredsstillende.

- Vi hadde selvsagt ønsket oss et enda bedre isolat, men disse er dessverre mangelvare over hele landet. Vi har om lag tjue kontaktsmitteisolater, men disse mangler undertrykk og fungerer derfor ikke som luftsmitteisolater, beklager Bukholm.

Foreløpig finnes det ingen 100 prosent følsom sarstest. Det kan derfor ta tid før legene får bekreftet hva som egentlig feiler mennene. Legene ved Ahus er derimot sikre på at de to har den samme sykdommen, selv om sistemann som ble innlagt har mer uttalte luftveissymptomer.

- Vi har sendt prøver av luftveissekretet til mannen som ble innlagt først til analyse ved Ullevål Universitetssykehus. Vi håper på et svar tidligst utpå dagen i dag, sier Kjell B. Hellum. Ingen av mennene får noen medisinsk behandling.

- Det finnes heller ingenting å tilby mot sars, påpeker Hellum.

Beskyttelsesdrakter

Mennenes familiemedlemmer regnes ikke som smitteførende, men har fått beskjed om å kontakte sykehuset dersom de får høy feber eller influensasymptomer.

De to mulige sarstilfellene ble rutinemessig rapportert til Folkehelseinstituttet i går. Overlege Preben Aavitsland tar alarmen med stoisk ro.

- Vi har hatt mange slike tilfeller tidligere, og tror heller ikke at dette har noe med sars å gjøre, sier Aavitsland.

Ifølge Preben Aavitsland er det ikke aktuelt å iverksette sikkerhetstiltak overfor passasjerene som reiste med samme fly som de to syke fra Thailand.

TO MULIGE SARSPASIENTER: På infeksjonsmedisinsk avdeling ved Akershus Universitetssykehus er to menn i 40-åra lagt inn på isolat med mulig sarssmitte. Seksjonsoverlege Kjell B. Hellum og assisterende avdelingssjef Janne Sonerud har ansvaret for de to syke arbeidskollegaene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media