Vokter sovende celler

Europas etterretningstjenester vil helst la al-Qaidas sovende celler hvile i fred. De venter på større fangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om

 • Kaukasus-sporet
 • bin Ladens krigsplan

  Medienes advarsler mot terrornettverket al-Qaidas planer om blodige aksjoner ved årsskiftet, tvang europeisk sikkerhetspoliti til å arrestere flere hjemvendte muslimske ekstremister. Hensikten var å berolige opinionen. Mens helst ville man latt de sovende cellene hvile i fred.

  Før USA med støtte fra en rekke land knuste terroristenes støttepunkter i Afghanistan for et drøyt år siden, var etterretningstjenestenes oppmerksomhet konsentrert om de såkalte «afghanske arabere». Disse var arabiske fundamentalister som hadde reist til Afghanistan for å støtte kampen mot russerne eller kommer i 90-årene for å trenes i geriljakrig og terror.

  Ny fare


  Men de siste månedene har terrorjegerne konsentrert seg om en ny fare; de arabiske tsjetsjenerne. Altså muslimer av arabisk nasjonalitet eller hærkomst som har trent med gruppene som slåss mot den russiske hæren i Tsjetsjenia.

  Det forteller en fransk etterretningsagent til det arabiske ukebladet al-Majallah, som kan sammenliknes med Time og Newsweek.

  I Frankrike kalles de «hjemvendte fra Tsjetsjenia». Da fransk politi slo til og arresterte rundt 20 av dem før jul, hadde de holdt gruppene under tett oppsikt i lang tid.

  Observasjonene tydet ikke på at cellene sto på spranget til å gjennomføre terroraksjoner. Derfor foretrakk politiet å ligge lavt. Håpet var at avlytting og spaning ville gi uttelling når og hvis en aksjon var under oppseiling.

  - Vi vet at gruppene vi kjenner til, ikke er effektive, sier etterretningskilden. Han mener deres fremste oppgave er å bistå dem som skal gjennomføre terrorhandlinger ved å skaffe skjulesteder, identitetspapirer og noen ganger våpen til terrorister som kommer inn fra utlandet.

  Kilden sier til al-Majallah at etterforskerne kunne observere økt aktivitet blant «de hjemvendte» i november. Politiet fulgte tett bevegelsene til en islamsk aktivist i byen Lyon. Shalali bin-Shalali deltok på muslimenes side i krigen i Bosnia og hadde høy status blant trosfeller i Sør-Frankrike.

  Visitt


  Sønnen Murad bin-Shalali ble arrestert i Afghanistan i fjor og overført til den amerikanske basen Guantanamo sammen med seks andre franske muslimer. Sønnen Manad befinner seg i Tsjetsjenia.

  Terrorjegerne ble mistenksomme da Manad bin-Shalali besøkte Frankrike i hemmelighet i begynnelsen av desember. De fryktet at han inngikk i en plan for nye terroraksjoner. Fire mistenkte terrorister ble arrestert i en forstad til Paris 16. desember. Politiet fant kjemikalier og en spesialdrakt som beskytter mot kjernefysisk, kjemisk og biologisk forurensning, men ingen ferdiglagde våpen.

  Et raid i en annen by julaften ga tilsvarende resultat.

  Etterforskerne tolker mangelen på våpen som indikasjon på at cellene ikke skulle aksjonere på kort sikt, siden et angrep krever flere ukers forberedelse.

  Flere etterforskere og terroreksperter tror derimot at cellene kunne deltatt i aksjoner når en eventuell krig bryter ut i Midtøsten.

  Avhørene etter arrestasjonene har ifølge al-Majallahs kilde fortalt politiet at det finnes et nettverk av 'arabiske tsjetsjenere' som er større og bedre organisert enn man ante.

  USAs føderale politi anslår at nærmere 2600 frivillige krigere har vendt tilbake til Europa fra Tsjetsjenia. De skal finnes i Frankrike, Tyskland, Italia, Storbritannia og andre land.

  De mistenkte terroristene som ble arrestert med den dødelige giften ricin i Storbritannia, tilhører angivelig dette nettverket. Britene fikk tips om gruppen fra fransk etterretning.

HEATHROW: En av Europas travleste flyplasser ble omringet av militæret i februar i år etter at etterretning fanget opp planer om et større britisk angrep. Frykten var at de skulle forsøke å skyte ned et passasjerfly.
STORMET LEILIGHET: Her er spansk politi under en aksjon i Barcelona 24. januar i år. 16 mistenkte terrorister ble tatt under aksjonen hvor 150 politifolk deltok.
TATT I PARIS: Tre mistenkte terrorister ble tatt av politiet i denne boligblokka i Paris den 16. desember i fjor.