Vokterrådet: - Ingen tegn til valgfusk

Men opposisjonen i Irak gir seg ikke.

FREDAGSBØNN: Den ultrakonservative Ahmad Khatami under fredagsbønnen i dag. Khatami oppfordret til henrettelse av de som demonsterer i gatene. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/SCANPIX
FREDAGSBØNN: Den ultrakonservative Ahmad Khatami under fredagsbønnen i dag. Khatami oppfordret til henrettelse av de som demonsterer i gatene. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det iranske Vokterrådet har erklært at valget i landet var det beste siden 1979. Masseprotestene er knust, men den geistlige eliten er splittet i kulissene.

- Vi har aldri hatt valgfusk i forbindelse med noe presidentvalg. Dette valget var det beste og mest rettferdige noensinne, sa talsmann for det mektige Vokterrådet, Abbasali Kadkhodai, til det offisielle iranske nyhetsbyrået Irna fredag.

Torsdag i forrige uke meddelte Vokterrådet at det hadde innkalt de tre tapende presidentkandidatene til et møte for å diskutere 646 tilfeller av angivelig valgfusk.

Men ifølge Iran-eksperter hadde ikke opposisjonen mye å håpe på når det gjelder resultatet av den omfattende granskningen som ble lovet.

Lojal

Vokterrådet stiller seg tradisjonelt svært lojalt bak Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Han igjen har gitt sin fulle og hele støtte til sittende president Mahmoud Ahmadinejad, som ble gjenvalgt med 63 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

Vokterrådet har tidligere sagt at det går med på at stemmene fra enkelte valgkretser telles på nytt, men rådet avviser omvalg, slik den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, har krevd.

Maktkamp

Fredagens kunngjøring fra Vokterrådet er den hittil siste i maktkampen som utspiller seg i kulissene, og som har delt den geistlige eliten i Iran i to.

Den religiøse ledelsen har slått hardt ned på demonstrantene og kvalt protestene, og det er ventet at ayatolla Khamenei vil gjenta budskapet om et rettferdig valgresultat under fredagsbønnen.

Samtidig er det flere moderate geistlige som gir Mousavi sin støtte.

Ballonger for Neda

Mousavis tilhengere ville fredag slippe løs tusenvis av ballonger påskrevet teksten «Neda, du vil alltid være i våre hjerter», til minne om den unge kvinnen som ble drept forrige uke, og som har blitt et ikon for protestbevegelsen.

Den siste store massedemonstrasjonen i Teheran var sist lørdag. Men massearrestasjoner og politi og paramilitære styrker med batonger og tåregass har skremt demonstrantene bort fra gatene. I stedet foregår protestene via internett.

Om lag 20 personer har mistet livet i demonstrasjonene, som er de mest omfattende siden den islamske revolusjonen i 1979.

Gir ikke opp

Mir Hossein Mousavi sier via sin nettside at han er fast bestemt på å fortsette kampen, til tross for økende press fra myndighetene om å gi seg.

- Det ble begått omfattende valgfusk. Jeg er rede til å bevise at de som sto bak valgfusket, er ansvarlige for blodbadet, skriver han på nettsiden sin.

Han oppfordrer også tilhengerne sine til å fortsette protestene og sier at forbud mot demonstrasjoner bare vil føre til mer voldsbruk.


(©NTB)