Vokterrådet vil ikke annullere valgresultatet

- Det er som forventet, sier Iran-ekspert.

AVFEIER OPPOSISJONENS KRAV: Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati, avviser omvalg. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIX
AVFEIER OPPOSISJONENS KRAV: Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati, avviser omvalg. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det mektige Vokterrådet i Iran går nå ut og avviser å annullere det omstridte resultatet av forrige fredags presidentvalg i landet, melder den statlige iranske kanalen Press TV.

Rådet avviser også at skal ha vært uregelmessigheter ved valget, slik opposisjonen hevder.

- Skjedde før valget- De fleste uregelmessighetene som ble rapportert, ble meldt før valget startet, sier rådets talsmann Abbas Ali Kadkhodaei ifølge TV-stasjonen.

Denne erklæringen står i krass kontrast til i går, da den samme Kadkhodaei uttalte at det var stor tvil rundt flere millioner stemmesedler, og at det i 50 byer var registrert over 100 prosents oppslutning.

Vokterrådet er samfunnsinstansen i den islamske iranske republikken som overvåker og godkjenner landets politiske ledere.

- Som ventet- Halvparten av Vokterrådets medlemmer er utvalgt av den øverste lederen, og er etter all sannsynlighet enige med ham. Dersom resten er uenige, vil de bli nedstemt. Dermed er det som forventet når Vokterrådet ikke vil annullere valgresultatet, sier Stein Tønnesson, direktør for Insitutt for fredsforskning (PRIO).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer