Vokterrådet vil ikke annullere valgresultatet

- Det er som forventet, sier Iran-ekspert.

AVFEIER OPPOSISJONENS KRAV: Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati, avviser omvalg. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIX
AVFEIER OPPOSISJONENS KRAV: Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati, avviser omvalg. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det mektige Vokterrådet i Iran går nå ut og avviser å annullere det omstridte resultatet av forrige fredags presidentvalg i landet, melder den statlige iranske kanalen Press TV.

Rådet avviser også at skal ha vært uregelmessigheter ved valget, slik opposisjonen hevder.

- Skjedde før valget
- De fleste uregelmessighetene som ble rapportert, ble meldt før valget startet, sier rådets talsmann Abbas Ali Kadkhodaei ifølge TV-stasjonen.

Denne erklæringen står i krass kontrast til i går, da den samme Kadkhodaei uttalte at det var stor tvil rundt flere millioner stemmesedler, og at det i 50 byer var registrert over 100 prosents oppslutning.

Vokterrådet er samfunnsinstansen i den islamske iranske republikken som overvåker og godkjenner landets politiske ledere.

- Som ventet
- Halvparten av Vokterrådets medlemmer er utvalgt av den øverste lederen, og er etter all sannsynlighet enige med ham. Dersom resten er uenige, vil de bli nedstemt. Dermed er det som forventet når Vokterrådet ikke vil annullere valgresultatet, sier Stein Tønnesson, direktør for Insitutt for fredsforskning (PRIO).

Han tror anklagene om valgfusk kommer til å bli neddysset, og at situasjonen vil roe seg ettersom demonstrantene ikke turte å trosse demonstrasjonsforbudet i Iran i går.

Store opptøyer
Iran har vært preget av store opptøyer siden valgresultatet ble kjent sist helg. Sittende president, konservative Mahmoud Ahmadinejad, ble gjenvalgt med stor margin, på tross av at mange trodde motkandidaten Mir Hossein Mousavi ville vinne.

Mousavi har krevd valget gjennomført på nytt - et krav framsatt for døve ører; Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei har allerede kunngjort at valget skjedde etter boka, og avvist nyvalg.

Rundt 30 mennesker er drept siden opptøyene startet, ifølge offisielle tall døde ti bare på lørdag.

Også i går var det demonstrasjoner i Teheran, men i langt mindre omfang enn tidligere, etter at den fryktede Revolusjonsgarden har truet med «revolusjonær konfrontasjon» dersom opptøyene ikke opphører.

Undersøkelse tyder på fusk
En rapport utarbeidet av den britiske forskningsinstitusjonen Chatham House, peker på at president Mahmoud Ahmadinejad fikk 113 prosent flere stemmer enn da han vant valget i Iran i 2005.

I to tradisjonelt konservative provinser, Mazandaran og Yazd, ble det registrert en valgdeltakelse høyere enn hundre prosent, ifølge rapporten som er basert på stemmetall fra iranske myndigheter.

- Dette kan tyde på massivt valgfusk. Hvis de offisielle valgtallene stemmer, har valgdeltakelsen vært påfallende høye opp på et nivå som man nesten ikke har i noe land, sier Stein Tønnesson, direktør PRIO.

Undersøkelsen peker også på at Ahmadinejad fikk svært få stemmer fra folk på landsbygda i 2005, men at han fikk svært høy stemmeandel her i år.

«I utkantstrøk bor det flest stammefolk som pleier å stemme på kandidater av samme etnisitet som dem selv. Motkandidat Mehdi Karrubi hadde stor oppslutning i disse områdene i 2005. Men denne gangen har Ahmadinejad fått stemmer fra omtrent alle på landsbygda i tillegg til stemmer fra folk i mer urbane strøk. Han har til og med fått så å si samtlige stemmer fra distriktet der motkandidat Mehdi er fra», heter det i rapporten.

- Svært underlig
- Det er svært underlig at Ahmadinejad, som er perser, har fått et overveldende flertall i områder hvor det bor mennesker med andre etnisiteter, sier Tønnesson.

De britiske forskerne skriver, i rapporten som ble kjent søndag, at de ikke har funnet noen sammenheng mellom økt oppslutning i valget og flere stemmer til den sittende presidenten.

- Dette setter spørsmålstegn ved påstanden om at Ahmadinejad vant på grunn av den massive deltakelsen til en tidligere taus majoritet, skriver forskerne.

Tønnessen mener rapporten tyder på at motkandidatene til Ahmadinejad er berettiget når de reiser spørsmål om det kan være valgfusk.

- Det har vært valgfusk i Iran tidligere, men ikke i så stor skala som denne rapporten typer på at det kan være, sier han.

Les Dagbladets artikler om Iran

MASSIVT VALGFUSK:  Direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener mye tyder på at det har vært massivt valgfusk i Iran. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
MASSIVT VALGFUSK: Direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener mye tyder på at det har vært massivt valgfusk i Iran. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer