Voktes på fangebesøk

BERLIN (Dagbladet): I går tilbrakte Mirjana «Mira» Markovic (59) seks timer sammen med ektemannen Slobodan Milosevic (59). Verdens best voktede varetektsfange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mira var trøtt og humøret var svart som antrekket etter en lang reisedag og besøket i fengslet. Slobo var åpenbart i bedre humør.

- Det er klart at hun ikke er lykkelig. Hvordan kan hun være lykkelig? spurte Beograd-advokaten Dragoslav Ognjanovic, som fulgte med henne på flyet fra Beograd til Schiphol-flyplassen ved Amsterdam.

Men Ognjanovic fikk ikke være med inn i fengslet.

- Milosevic ville ikke snakke med meg. Han mener at han ikke trenger en advokat.

Seiersjustis

«Slakteren fra Balkan» nekter også hardnakket å lese dokumentene i saken mot seg. Han vil ikke ta imot advokater. For Milosevic er tiltalen ved FNs krigsforbryterdomstol og den forestående straffesaken «illegal seiersjustis», satt i scene av USA. Han vil heller lese verkene til den greske filosofen Sokrates og historiske bøker som Mira hadde med til ham sammen med klær og personlige effekter.

Hvert eneste ord de sa til hverandre, hver eneste berøring, ble nøye overvåket og registrert av betjenter fra FN-domstolen.

Vanlig borger

FN-domstolen har ingenting imot at Mirjana Markovic gir mannen moralsk støtte med sine besøk, men tar ingen sjanser. De fikk derfor ikke bruke det avskjermede besøksrommet som er innredet for ektefeller på besøk.

Mira er en vanlig borger i det nye Jugoslavia. Da hun sjekket inn i JAT-skranken på flyplassen i Beograd, måtte hun vente tålmodig i køen som alle andre. Deretter klemte hun svigerdattera Milica Gajic til farvel.

På Schiphol ble hun tatt imot av nederlandsk politi, som loset henne utenom passkontrollen og inn i en stor, svart og pansret BMW, som kjørte henne de 50 kilometerne til fengslet i Haag-bydelen Scheveningen.

- Mirjana er fast innstilt på å kjempe for hans sak, sa Borislav Milosevic, bror til Slobodan og tidligere jugoslavisk ambassadør til russisk radio.

TROFAST: Mirjana Markovic, sammen med svigerdattera Milica Gajic Milosevic, på flyplassen i Beograd før hun dro til Haag.