Vold gjør kvinner syke

Sliter oftere med fysiske og psykiske plager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som har vært utsatt for fysisk vold sliter også oftere med fysiske plager og sykdommer.

Kvinnene som var blitt utsatt for vold hadde oftere vanlige sykdommer som astma, migrene, høyt blodtrykk, diabetes, skjoldbruskkjertel- og nyre/urinveislidelser, viser en ny studie.

- Vold er undervurdert som folkehelseproblem, og skjer hyppigere enn folk tror, sier lege og forsker Malin Eberhard-Gran ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til VG.

Hun står bak studien om vold og sykdom som avdekker at kvinner som har vært utsatt for vold gjentatte ganger, har tre-fire ganger så høy risiko for kroppslige symptomer og sykdommer enn andre kvinner.

Nesten én av seks rapporterte at de hadde vært utsatt for vold i voksen alder. Fire prosent hadde opplevd vold det siste året.

Å være offer for vold øker dessuten risikoen for psykiske plager som depresjon og angst.

2 730 norske kvinner i alderen 18 til 40 år var med i studien som er presentert i det amerikanske tidsskriftet Journal of General Internal Medicine.

- Jeg er overrasket over at man ikke har forstått det før, det er jo så opplagt, sier Margit Lømo, leder av landsforeningen for Voldsofre i en kommentar.

ET FOLKEHELSEPROBLEM: Kvinner som utsettes for vold, er langt mer utsatt for både fysiske og psykiske plager. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
ET FOLKEHELSEPROBLEM: Kvinner som utsettes for vold, er langt mer utsatt for både fysiske og psykiske plager. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Hun etterlyser hjelp og rehabilitering for voldsofre.

(NTB)