Vold i Oslo-skolen

Vold og knivbruk er langtfra ukjent i Oslo-skolen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. februar 1993: En 16 år gammel kosovoalbansk gutt stakk en medelev av tyrkisk bakgrunn sju ganger i brystet. Gutten som ble knivstukket i klasserommet på Hersleb skole døde to dager seinere på sykehuset. 16-åringen hevdet seinere at han ikke husket å ha stukket medeleven. Han ble funnet skyldig i forsettlig drap og dømt til seks års fengsel.

7. oktober 1994: En pakistansk elev ved Foss videregående skole i Oslo fikk to kutt i ansiktet under et gjeng-oppgjør på skolen. Ifølge øyenvitner ble den 18 år gamle eleven knivstukket da han forsøkte å beskytte en av skolekameratene mot 8-10 pakistanere som ikke var elever ved skolen.

20. januar 1995: En 12-åring på Ellingsrudåsen skole i Oslo gikk til angrep på en klassekamerat med kniv etter å blitt utsatt for mobbing. Klasseforstanderen og en annen lærer fikk kastet seg imellom og overmannet gutten som trakk kniven. Ingen ble skadd.

23. oktober 1995: En ungdom av pakistansk opprinnelse ble rispet med kniv på Elvebakken videregående skole i Oslo. Politiet pågrep samme dag gjerningsmannen, en 20 år gammel mann, også han av pakistansk opprinnelse. 20-åringen var ikke elev ved skolen.

8. november 1995: En pakistansk gutt (18) ertet sin afghanske (19) medelev for at han snakket norsk med utenlandsk aksent. 19-åringen hevnet mobbingen ved å knivstikke medeleven på toalettet ved Bredtvet videregående skole. Den pakistanske gutten ble skadet i lungen og brystet.

15. november 1995: En syv år gammel gutt ble slått og sparket av seks 2. klassinger i et friminutt på Hebekk

barneskole. Gutten fikk en kraftig hjernerystelse.

27. februar 1996: Under et håndgemeng mellom to gjenger som startet utenfor Rosenhoff skole dro en 15 år gammel gutt fram en springkniv med et sju centimeter langt knivblad og kuttet en jevnaldrende gutt tre ganger i ansiktet. En av de andre guttene ble påført kutt i lillefinger, ringfinger og albue. 15-åringen ble i oktober 1999 dømt til 90 dagers betinget fengsel.

5. juni 1997: En 17 år gammel gutt ble knivstukket ved Svarttjern skole på Romsås. Ni vietnamesere, den yngste 13 år, ble pågrepet av politiet etter at de løp fra åstedet.

21. mars 1998: To gutter på 16 og 18 år påførte en 20-åring et risp i hodet og knivstikk i armen i skolegården på Bjøråsen skole på Romsås. Politiet mener foranledningen var en krangel om bagateller.

19. oktober 1998: En 17 år gammel gutt knivstakk en ett år yngre medelev syv ganger i magen og det ene låret på Grefsen skole. 16-åringen skiftet skole og ble sykmeldt etter episoden, som ga ham alvorlige skader på leveren. 18-åringen ble dømt til halvannet års fengsel.

11. juni 1999: En 16 år gammel gutt ble stukket ned på Lofsrud skole etter at to pakistanske gjenger skal ha kranglet i flere uker om en fotballkamp. Minst ni ungdommer fra Bjølsen troppet opp på skolen og gikk til angrep på 16-åringen. Den 16 år gamle pakistanske gutten havnet på Ullevål sykehus med en punktert lunge og et knivsår i låret etter å ha blitt slått, sparket og knivstukket i ryggen og låret.

14. april 1999: En 14 år gammel gutt trakk kniv på Hersleb skole i det som skal ha vært et oppgjør etter en uenighet mellom to jenter dagen før.

22. april 1999: Politiet ble tilkalt til Stasjonsfjellet skole mellom Stovner og Haugenstua for å hindre at en gjeng på 20 ungdommer skulle gå løs på elevene.

29. april 1999: En gruppe elever ved Hellerud skole reiste til Ulsrud skole bevæpnet med egg og vannballonger. Det var begynnelsen på en turnh der flere skoler fikk samme behandling av Hellerud-elevene. 35 elever ble utvist i to dager etter episoden.

Kilde: NTB, Aftenposten og Dagbladet.