Fosterhjemsgården

Vold mellom fostersøsken: - Normalt

Barnevernet som tvang ei jente til å bo sammen med en ungdom hun fortalte at hadde angrepet henne, mener vold ikke er grunn nok til å flytte.

MÅTTE BO PÅ FOSTERHJEMSGÅRDEN: Ei ung jente som fortalte barnevernet at hun hadde blitt utsatt for vold på fosterhjemsgården, ble tvunget til å bo der. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅTTE BO PÅ FOSTERHJEMSGÅRDEN: Ei ung jente som fortalte barnevernet at hun hadde blitt utsatt for vold på fosterhjemsgården, ble tvunget til å bo der. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Dagbladet fortalte nylig ei jente som bodde på fosterhjemsgården på Vestlandet, at hun der ble utsatt for vold av en annen ungdom - et av de andre fosterbarna på gården.

Dokumenter bekrefter at jenta ble utsatt for en voldshendelse, men at det er uenigheter om antall slag og foranledningen.

Nylig avslørte Dagbladet at en rekke fosterbarn fra hele landet har vært ulovlig plassert på fosterhjemsgården. Fosterforeldrene hevder imidlertid via sin advokat John Christian Elden at de er godkjent som fosterhjem i hvert enkelt av de tilfellene der de er og har vært fosterhjem.

Tvangssendt til gården

Den unge jenta stakk av fra gården etter voldshendelsen, og innsyn i jentas barnevernsdokumenter viser at barnevernet hadde en rekke møter om dette og om hvordan de skulle håndtere det.

Fire uker etter at hun fortalte barnevernet at hun var blitt angrepet, besluttet barnevernet å tvangssende jenta tilbake til gården. Dokumentene i saken viser at barnevernet vurderte det sånn at voldshendelsen ikke var grunn nok til å flytte jenta - som fra før hadde vært flyttet en rekke ganger mellom fosterhjem og institusjoner.

Dagbladet har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med ungdommen som jenta forteller at angrep henne, blant annet gjennom barnevernet. Vi har ikke lyktes med det. Jentas kritikk er imidlertid rettet mot myndighetene, som hun mener ikke hørte på henne.

- Normalt

Barnevernet mente da de tvangssendte jenta tilbake, at det var tilstrekkelig å sørge for at hun og den andre ungdommen ble holdt atskilt.

- Vold mellom ungdom i et hjem er ikke uvanlig og må sees som en normal hendelse mellom fostersøsken, sier barnevernslederen til Dagbladet.

Barnevernslederen vil ikke si noe mer om saken, men viser til Statsforvalterens tilsyn og undersøkelse. Der redegjorde barnevernslederen for tvangstilbakesending. I redegjørelsen, som Dagbladet har fått innsyn i, begrunnet barnevernslederen tilbakesendingen blant annet med at:

«Denne typen hendelser mellom fostersøsken er normalt og ikke en grunn til flytting».

- BLE IKKE HØRT: Dagbladet har gjennomgått jentas barnevernsdokumenter, de viser at jenta ba om å få bli flyttet gjentatte ganger. Jenta mener hun ikke ble hørt av barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- BLE IKKE HØRT: Dagbladet har gjennomgått jentas barnevernsdokumenter, de viser at jenta ba om å få bli flyttet gjentatte ganger. Jenta mener hun ikke ble hørt av barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Statsforvalteren ikke enig

Etter tvangstilbakesendingen, som skjedde i mars 2021, åpnet Statsforvalteren tilsyn med barnevernstjenesten som hadde plassert jenta på fosterhjemsgården. De undersøkte da blant annet barnevernets håndtering av tvangstilbakesendingen.

Innsyn i saksdokumentene viser at barnevernet mener at de hadde rådført seg med statsforvalteren og at konklusjonen på rådføringen var en enighet mellom barnevernet og statsforvalteren om at voldshendelsen var riktig håndtert av barnevernet - og at det ikke var grunn nok til å flytte jenta.

Statsforvalteren konkluderte senere i sin tilssynsak med at barnevernstjenesten hadde håndtert tilbakesendingen med tvang «i tråd med regelverket og forsvarlig», men overfor Dagbladet avviser de at de har uttalt at vold mellom fostersøsken er normalt.

- Skal ikke finne seg i vold

- Vi avviser også at vi har sagt at det ikke er grunn til flytting. Statsforvalteren mener selvsagt ikke at fosterbarn skal finne seg i vold eller leve i frykt for vold, sier lederen for barnevernsseksjonen hos Statsforvalteren til Dagbladet.

Barnevernslederen i kommunen, som plasserte jenta på fosterhjemsgården, har tidligere uttalt til Dagbladet at de mener de fulgte opp jenta så godt de kunne.

- Men det er vanskelig å gi god nok hjelp til ungdom som unndrar seg omsorg og som har atferdsutfordringer, sa barnevernslederen til Dagbladet.

Jentas barnevernsdokumenter viser at både hun, familien og advokaten gjentatte ganger gjennom ti av de tolv månedene hun bodde på gården ba barnevernet om å flytte henne derfra.

- Nulltoleranse

Jentas advokat Torhild Holth mener barnevernet ikke forholdt seg til det jenta, familien hennes og hun som advokat varslet dem om.

- Vi talte for døve ører, sier hun og legger til:

- Staten er ansvarlig for at individer ikke utsettes for vold. Barn plassert i fosterhjem har de samme rettigheter som alle andre barn. Verken barn i biologiske hjem, barn i fosterhjem eller barn i institusjon skal utsettes for vold eller annen nedverdigende atferd, sier Holth.

Hun får støtte av mangeårig barnevernsadvokat Rikke Arnesen i FAM Advokat:

- Vold har vi nulltoleranse for i Norge. Det spiller ingen rolle om det foregår mellom ungdom eller voksne, mellom fostersøsken eller biologiske søsken. Vold er like reelt uansett hvem som er voldsutøver og fosterbarns beskyttelsesbehov er like sterkt som alle andres, sier Arnesen.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer