Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vold mot hjelperen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapssiktede mannen fra Algerie som gikk løs på legen sin onsdag, var tidligere psykiatrisk pasient. For et års tid siden var han innlagt til behandling, ifølge avisenes opplysninger fra politiet. Men hva som skjedde mellom ham og den drepte legen, er ennå ikke klarlagt ut over at det ble brukt kniv drapsdagen. Pasienten var imidlertid trolig i en desperat situasjon. Selv opplevde han åpenbart et behov for behandling, og ifølge siktedes advokat oppsøkte han legen fordi han ikke var fornøyd med oppfølgingen.

Det er vel kjent at det blant asylsøkere finnes personer som er sterkt preget av stress og traumer, og som i gitte situasjoner kan være til stor fare for sine omgivelser. Trikkedrapet i Oslo for vel halvannet år siden og dobbeltdrapet i Valdres året før rettet søkelyset mot det psykiatriske hjelpeapparatet. Det ble da vist at opptrappingsplanen for psykiatrien, som er vedtatt av Stortinget, ikke var fulgt opp. Snarere tvert imot: Traumebehandlingen av innvandrere og asylsøkere var svekket fordi helseforetakene brukte psykiatrien som salderingspost når det ikke var tilstrekkelig ressurser til å behandle somatisk syke.

Helsepersonell er ikke uvant med å bli utsatt for trusler fra folk som på en eller annen måte er havnet i mental ubalanse. Det er en økende tendens til trusler mot leger, sier president i legeforeningen Torunn Janbu. Dette trusselbildet er ikke spesifikt knyttet til asylsøkere. Det vil derfor være galt å trekke altfor bastante slutninger om vår behandling av asylsøkere etter drapet.

De fleste av dem som kommer hit til landet som flyktninger, oppfører seg slik at de ikke er til fare for noen. På den annen side kan man ikke se bort fra de problemene som psykisk syke asylsøkere representerer. UDI ville i sin tid bygge et eget mottak for psykisk lidende og utagerende beboere i asylmottak. Det er det ikke blitt noe av, og ustabile asylsøkere må ivaretas innenfor det etablerte hjelpeapparatet. Om det har fungert i dette tilfellet vet vi ikke ennå. Men det psykiatriske helsetilbudet er neppe blitt bedre siden forrige drap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media