Vold mot kvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen ønsker å sidestille psykisk vold med fysisk vold for å styrke kvinners rettsvern. Kvinnevoldsutvalget foreslår bl.a. å innføre en ny straffebestemmelse som rammer vold mot kvinner i nære relasjoner. Justisminister Odd Einar Dørum har utsatt departementets handlingsplan i påvente av disse forslagene fra kvinnevoldsutvalget. Men signalene fra departementet, slik det går fram av en reportasje i dagens avis, er klare: Anbefalingene fra kvinnevoldsutvalget vil bli innarbeidet i handlingsplanen.

Det er et sterkt underbelyst tema som her tas opp. I motsetning til land som Finland, Sverige, Storbritannia og Canada har man hos oss dårlig tallmateriale og ingen beregninger av kostnadene ved vold mot kvinner utført av menn. I de landene som har gode oversikter, har omkring 50 prosent av kvinner over 15 år vært utsatt for menns vold, og omkring 30 prosent av kvinner over 15 år har vært utsatt for nåværende eller tidligere partners vold. Vel 10 prosent har vært utsatt for denne typen vold det siste året.

Alt tyder på at Norge ikke er i noen særstilling når det gjelder omfanget av denne typen vold. I noen av landene som har statistikk, er også voldens kostnader beregnet, og de varierer fra vel 700 kroner pr. innbygger for menns vold mot kvinner i Storbritannia til vel 200 kroner i Finland. Kostnadene pr. kvinne utsatt for vold er beregnet til 7000 kroner i Storbritannia og vel 3000 i Finland. I Canada er totalkostnadene for menns vold mot kvinner anslått til 21 milliarder kroner pr. år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer