Vold mot kvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen ønsker å sidestille psykisk vold med fysisk vold for å styrke kvinners rettsvern. Kvinnevoldsutvalget foreslår bl.a. å innføre en ny straffebestemmelse som rammer vold mot kvinner i nære relasjoner. Justisminister Odd Einar Dørum har utsatt departementets handlingsplan i påvente av disse forslagene fra kvinnevoldsutvalget. Men signalene fra departementet, slik det går fram av en reportasje i dagens avis, er klare: Anbefalingene fra kvinnevoldsutvalget vil bli innarbeidet i handlingsplanen.

Det er et sterkt underbelyst tema som her tas opp. I motsetning til land som Finland, Sverige, Storbritannia og Canada har man hos oss dårlig tallmateriale og ingen beregninger av kostnadene ved vold mot kvinner utført av menn. I de landene som har gode oversikter, har omkring 50 prosent av kvinner over 15 år vært utsatt for menns vold, og omkring 30 prosent av kvinner over 15 år har vært utsatt for nåværende eller tidligere partners vold. Vel 10 prosent har vært utsatt for denne typen vold det siste året.

Alt tyder på at Norge ikke er i noen særstilling når det gjelder omfanget av denne typen vold. I noen av landene som har statistikk, er også voldens kostnader beregnet, og de varierer fra vel 700 kroner pr. innbygger for menns vold mot kvinner i Storbritannia til vel 200 kroner i Finland. Kostnadene pr. kvinne utsatt for vold er beregnet til 7000 kroner i Storbritannia og vel 3000 i Finland. I Canada er totalkostnadene for menns vold mot kvinner anslått til 21 milliarder kroner pr. år.

Kvinnevoldsutvalget burde hatt tilgang til slike beregninger, selvfølgelig. Men departementet erkjenner likevel at samfunnet har et ansvar for å sikre individet mot slike voldsovergrep og et ansvar for å bidra til å reparere skaden der overgrepet er skjedd. I 2002 var 1161 menn oppgitt som skadevoldere i voldsoffererstatningsskader, og i vel halvparten var skadevolderen i nær familie eller en nærbekjent av den skadde. Når psykisk skade også blir straff- og erstatningspliktig, vil disse tallene øke. Men fortsatt er det all grunn til å bekymre seg over mørketallene. Først når man har reelle tall å holde seg til, kan man sette inn tiltak for å hindre og reparere skadene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer