Vold mot lærere øker i barneskolen

Elever mellom 6 og 13 år utgjør en stadig større andel av dem som bruker vold mot lærerne på skolene i hovedstaden, skriver Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Voldsutøverne blir stadig yngre, og de kan påføre lærerne ganske stor skade, sier hovedverneombud Knut Myhrer i Skoleetaten.

I fjor meldte grunnskoler og videregående skoler i Oslo om 170 tilfeller av vold eller trusler mot lærere, nesten 40 flere enn året før. Elever mellom 6 og 13 år står for de fleste tilfellene. Åtte av ti som oppførte seg truende mot lærere eller medelever var i denne aldersgruppen i fjor, mot sju av ti året før.

- De handler som oftest i affekt og er så små at de ikke skjønner konsekvensene av det de gjør. De større barna har på en måte forståelse for at å fly på læreren ikke er det lureste man gjør, sier Myhrer til Dagsavisen.

Det er likevel ikke sikkert at dagens skoleelever er mer voldelige enn før.

- Noe av forklaringen på økningen kan være at skolene er blitt flinkere til å melde fra, sier nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet.

Forsker Mari-Anne Sørlie ved Atferdssenteret i Oslo er enig.

- Studier tyder på at barn i Norge ikke er blitt mer fysisk eller verbalt utagerende, selv om det er en svak økning av uro og bråk i klasserommet, sier hun.

NTB