Vold og ansvar

Det er ikke vanskelig å føle med min gode venn og kollega Hilde Haugsgjerd, som nå er redaktør i Aften i Oslo, der hun henger i tauene og blir grisebanket for sine velmente råd om at kvinner bør bruke drosje nattetid for å unngå overfall og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men jeg forstår ikke hvorfor hun skrev på autopilot med meninger som at «det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gata må dessverre kvinner selv ta». Feiltenkningen kommer tydelig til syne ved å bytte ut et par ord: det største ansvaret for å unngå å bli slått ned i skolegården må dessverre elevene selv ta, eller: det største ansvaret for å unngå å bli mobbet på arbeidsplassen må dessverre arbeidstakeren selv ta, eller: det største ansvaret for å unngå å bli kjørt ned i fotgjengerfeltet må dessverre fotgjengeren selv ta.

I Redaksjon EN møtte Haugsgjerd sin kritiker Karin Yrvin som holdt Aften-redaktøren på defensiven gjennom hele duellen. Redaktørens kommentar har utløst leser- og bloggerstorm. Feminister i alle aldrer og begge kjønn protesterer mot at offeret har ansvar for overgrepet. I 1971 laget regissør Anja Breien filmen «Voldtekt» der et sentralt poeng i filmen var at domstolen la en vesentlig del av skylden på offeret. Den er verd et gjensyn sammen med «The Accused» fra 1988 som sikret Jodie Foster en Oscar for rollen som Sarah Tobias. Tobias drikker, røyker marihuana og går i kort skjørt på en bar der venninnen jobber. De tre som voldtar henne oppå flipperspillet etter tur, får lave straffer nettopp fordi retten legger ansvar på Tobias. Kort skjørt, dyp utringning og seksualhistorikk blir brukt mot offeret, gitt henne «ansvar». Og slik er det fortsatt viser helt fersk statistikk fra norske domstoler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer