Vold og ansvar

Det er ikke vanskelig å føle med min gode venn og kollega Hilde Haugsgjerd, som nå er redaktør i Aften i Oslo, der hun henger i tauene og blir grisebanket for sine velmente råd om at kvinner bør bruke drosje nattetid for å unngå overfall og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men jeg forstår ikke hvorfor hun skrev på autopilot med meninger som at «det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gata må dessverre kvinner selv ta». Feiltenkningen kommer tydelig til syne ved å bytte ut et par ord: det største ansvaret for å unngå å bli slått ned i skolegården må dessverre elevene selv ta, eller: det største ansvaret for å unngå å bli mobbet på arbeidsplassen må dessverre arbeidstakeren selv ta, eller: det største ansvaret for å unngå å bli kjørt ned i fotgjengerfeltet må dessverre fotgjengeren selv ta.

I Redaksjon EN møtte Haugsgjerd sin kritiker Karin Yrvin som holdt Aften-redaktøren på defensiven gjennom hele duellen. Redaktørens kommentar har utløst leser- og bloggerstorm. Feminister i alle aldrer og begge kjønn protesterer mot at offeret har ansvar for overgrepet. I 1971 laget regissør Anja Breien filmen «Voldtekt» der et sentralt poeng i filmen var at domstolen la en vesentlig del av skylden på offeret. Den er verd et gjensyn sammen med «The Accused» fra 1988 som sikret Jodie Foster en Oscar for rollen som Sarah Tobias. Tobias drikker, røyker marihuana og går i kort skjørt på en bar der venninnen jobber. De tre som voldtar henne oppå flipperspillet etter tur, får lave straffer nettopp fordi retten legger ansvar på Tobias. Kort skjørt, dyp utringning og seksualhistorikk blir brukt mot offeret, gitt henne «ansvar». Og slik er det fortsatt viser helt fersk statistikk fra norske domstoler.

Haugsgjerds bruk av ordet «ansvar» fungerer som en nulling av mer enn tre tiårs kvinnekamp for at voldtekt skal bli forstått som ren vold og ikke som mannlig seksualitet på avveier. Det er et overfall og ingen seksualakt. Når vold behersker gatene, er det samfunnet og samfunnets maktmonopol som har ansvaret for å vinne gata tilbake.

Fra sin posisjon trengt opp mot tauene, slår Aften-redaktøren tilbake. På NRK.no sier at hun at «disse intense feministene har en lite realistisk måte å se problemkomplekset på. De er på en prinsipiell krigssti som har lite med virkeligheten å gjøre». Ta drosje er hennes råd. Men hva om drosjesjåføren er en overgriper? Har da passasjeren ansvar siden hun tok akkurat hans drosje? Gå aldri alene, er et annet råd. Men venninnene må jo skilles et eller annet sted, de kan ikke følge hverandre hjem etter tur hele natta. Er det da den ene eller begges ansvar dersom en overfallsmann venter i den enes oppgang?Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås forklarer i går i Haugsgjerds egen avis hvor redaktøren gikk seg bort i natta. Skillet går mellom å gi råd om gode tiltak, og ansvar.