Kampen om Det hvite hus avgjøres i natt

Vold og kaos for Hillary fryktes dersom Trump gjør alvor av trusselen sin

Hva skjer om Trump ikke vedkjenner seg et eventuelt valgnederlag?

TRUER: Det ligger an til at Donald Trump taper kampen om å bli USAs neste president. Han har lenge nektet å love at han automatisk vil akseptere et valgnederlag, og det fryktes at det skal oppstå voldelige konfrontasjoner mellom tilhengerne hans og myndighetene dersom Clinton stikker av med seieren. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP 
TRUER: Det ligger an til at Donald Trump taper kampen om å bli USAs neste president. Han har lenge nektet å love at han automatisk vil akseptere et valgnederlag, og det fryktes at det skal oppstå voldelige konfrontasjoner mellom tilhengerne hans og myndighetene dersom Clinton stikker av med seieren. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skal holde dere på pinebenken.

Slik svarte Donald Trump på spørsmål om han vil anerkjenne et eventuelt valgnederlag i natt. Trump-leiren, med hovedpersonen selv i spissen, har lenge luftet ideen om at hele det amerikanske presidentvalget er rigget - spesielt dersom Clinton skulle vinne.

I takt med sviktende oppslutning på meningsmålingene har Trump stadig oftere hintet om at Clinton kommer til å vinne ved hjelp av valgfusk, og at han ikke vil vedkjenne seg et nederlag.

- Helt siden Thomas Jefferson sørget for det første maktskiftet fra ett parti til et annet i 1800 har vårt demokrati vært avhengig av fredelige maktoverganger, sier historiker Allan Lichtman til The Huffington Post.

I dag virker det mest trolig at det er Hillary Clinton som blir USAs 45. president. Reuters gir den tidligere førstedamen 90 prosent sjanse for seier, mens FiveThirtyEight spår Clinton-seier med 72 prosent sikkerhet.

Dersom hun vinner, men Trump ikke aksepterer resultatet, kan en rekke uheldige ringvirkninger treffe USA.

Konsekvens 1: Clinton får ikke kalle seg valgvinner

I USA er det ikke tradisjon for å utnevne en valgvinner uten at den tapende kandidaten har erkjent nederlag. Derfor kan det tenkes at Clinton ikke kan kalle seg valgvinner i natt uten Donald Trumps hjelp - en hjelp hun altså ikke kan være sikker på å få.

- Det er dermed ikke sikkert at vi vil få en offisiell vinner av valget selv om vi har fått resultat fra alle delstater, sier Ratna Elisabet Kamsvåg, høyskolelektor i retorikk ved BI, til NTB.

Konsekvens 2: Livet blir surt for president Clinton

Ifølge en meningsmåling fra Politico tror nesten halvparten av Trumps velgere at deres stemmer ikke vil bli talt når valgdagen kommer, og historiker Allan Lichtmann fra American University sier Clinton kan få en tøff jobb med å samle Kongressen dersom Trump heller ytterligere bensin på sinnabålet etter valget.

- Når folket ikke aksepterer presidentens legitimitet, kan den holdningen spre seg til politikerne i Kongressen, sier Lichtmann.

Han viser til at mange republikanere i Kongressen leter med lys og lykter etter årsaker til ikke å samarbeide konstruktivt med en demokratisk president. Disse kan fort bruke påstander om at Clinton vant makten på skittent vis som unnskyldning for å spenne bein på politikken hennes.

Konsekvens 3: Bekymring for vold

Dagbladet har tidligere skrevet om Joshua Glaspie, som lover å marsjere mot Det hvite hus dersom Hillary Clinton vinner. Han forsøker å verve én million amerikanere til å gjøre det samme, og han vil ikke love at det hele skal gå fredelig for seg.

Ifølge en meningsmåling fra The Washington Post frykter halvparten av velgerne i USA at det vil bli vold på valgdagen.

- Det kommer til å bli den største markeringen av amerikanske patrioter siden revolusjonen, og kommer til å finne sted uavhengig av hvem som blir valgt. Om den blir fredelig eller ikke, kommer an på hvem som vinner valget, fortalte Glaspie.

The Huffington Post frykter det kan være mange som ham der ute, og at de kan bli ytterligere oppildnet til vold dersom de tror deres demokratiske rettigheter nettopp ble frarøvet dem. Det er aktører som militsgruppa Oath Keepers, som kaller Clinton for «Hitlery», som fryktes.

Frykten er reell: Under et valgmøte for Trump i Cincinniati i oktober advarte flere av de frammøtte mot å tro at kampen var over dersom Trump tapte.

- Vi kommer til å gjennomføre en revolusjon og dra dem ut av kontorene sine. Det blir mye blod, sa én av Trump-velgerne til Boston Globe.

Konsekvens 4: Demokrati med brukket rygg

En tredje mulig konsekvens dersom Trump ikke aksepterer et eventuelt nederlag er at demokratiet som helhet svekkes i USA.

Trumps velgere kan tenkes å føle seg snytt, og føle at systemet er rigget mot dem, som Trump selv har sagt. På sikt kan dette gå ut over valgdeltakelsen fra Trumps kjernevelgere, hvite mennesker uten høyere utdannelse - en velgergruppe som i takt med nedgangen i gjennomsnittsinntekten til den amerikanske middelklassen desperat behøver demokratisk representasjon.

Også på andre siden av alteret kan det tenkes at velgernee sukker og ser på Trump-bråk i etterkant av Hillary-seieren som demoraliserende. Når politikere lager overskrifter for andre ting enn politikk har det en tydelig tendens til å gå ut over opinionens tiltro til politikerne i det hele.

Hvilke klagealternativer har Trump? To muligheter

Sett at hotellkongen gjør alvor av truslene, og faktisk hevder at Clinton vant ved å jukse. Da har Trump noen - men svært få - muligheter for å sloss videre mot Clinton.

Dersom det er valgdistrikter hvor seiersmarginer er svært liten, så kan han gjøre som Al Gore i 2000 og forlange omtelling av bare disse distriktene. I skrivende stund er det ingenting som tyder på at valget blir så jevnt som 2000-oppgjøret mellom Gore og George W. Bush.

Dersom Trump skulle få flere faktiske stemmer, men færre valgmenn enn Clinton, kan han også argumentere for at folket i realiteten valgte ham, skriver BBC.

Ettersom amerikanerne ikke velger sine presidenter direkte, men gjennom valgmenn, hender det at den tapende kandidaten faktisk får flest stemmer. Det skjedde blant annet med nevnte Al Gore, som slo Bush med 500 000 stemmer. Men basert på målingene er det ingenting som tyder på at Trump skal få flere stemmer enn Hillary Clinton - de fleste anser det mer trolig at hun vinner «the popular vote» enn at hun får flest valgmenn.

NB! Amerikanerne pleier å være gode tapere, altså

Det ville være en sak for historiebøkene dersom Trump i natt ikke aksepterer et eventuelt nederlag. Selv kandidater som faktisk har tapt på grunn av skittent spill har gjennom historien akseptert sin skjebne med landets beste velgående i tankene.

Én av dem er demokraten Samuel Tilden, som tapte mot Rutherford B. Hayes i 1876 med én valgmann. I ettertid tydet alt på at republikanerne fusket for å sikre seg de avgjørende valgmannsstemmene, men Tilden lot likevel være å lage for mye styr. Det hører strengt tatt med til historien at Tildens parti fikk Republikanerne til å trekke de siste soldatene ut av sørstatene som takk for å akseptere valgnederlaget. Resultatet ble gjeninnføring av raseskillet.

Og selv etter det feberhete og meget betente valget i 2000, hvor en politisert Høyesterett i praksis avgjorde det hele, gratulerte Gore til slutt Bush jr. med seieren.