Vold og kaos under EU-toppmøte

Det viktige EU-toppmøtet i Nice har ikke vært mye preget av politikk i dag. Minst 20 politimenn er skadd og 45 protestanter er arrestert i opptøyer på den franske rivieraen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-lederne kom til Nice for å forsøke å enes om hvordan unionen skal fortsette i årene som kommer. Men opptøyene mellom politi og demonstranter har overskygget alt annet i filmbyen i dag.

Lederne møtte 4000 hissige demonstranter, horder av politi med tåregass og sjokkgranater på vei inn til møtet. De steinkastende demonstrantene hadde klart å komme seg fram til konferanseinngangen like i nærheten av rivieraen.

Minst 20 politimenn ble skadd og 45 personer arrestert. En bank ble påtent, biler ble ødelagt og en rekke vinduer knust i masseslagsmålet. Den franske presidenten Jacques Chirac fordømte opptøyene og beskrev dem som antidemokratiske, melder AP.

Uenighet

Innenfor konferansesenteret satt EU-lederne og diskuterte unionens framtid. Dagens vanskeligste spørsmål er hvordan stemmeandelen til medlemmenes ulike land skal telle. Tyskland har hittil godtatt å ha ti stemmer i parlamentet, men vil nå ha flere stemmer på grunn av at landet har flere innbyggere enn for eksempel Frankrike. Noe vertslandet for det nåværende toppmøtet ikke ønsker.

De øst-europeiske lederne la vekt på at EU ikke må utsette utvidelsen av unionen østover. Innen 2004 håper de at både Polen og Ungarn er innlemmet i EU.

Mens politikerne diskuterte, sloss demonstranter og politi ute i Nices gater gjennom hele dagen.

FENGSLET: Et 50-talls demonstranter ble anholdt under dagens opptøyer i Nice
FOLKSOMT:Over 4 000 protesterte mot EU i Nice